Slikarju Ovendenu daljša kazen zaradi spolnega izkoriščanja deklic

Pritožbi tožilca nad junijsko razsodbo je sledila nova. Nekoč uveljavljenega slikarja čaka 27 mesecev ječe.

Objavljeno
11. oktober 2013 14.43
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Sedemdesetletni britanski slikar in fotograf Graham Ovenden je bil nekoč cenjeno ime v svetu vizualne umetnosti. Razstavljal je celo v newyorškem Metropolitanskem muzeju.

Tako je bilo do letošnjega aprila, ko so ga obsodili zaradi spolnih dejanj zoper otroke. V šestih primerih obtožnice so ga spoznali za krivega nespodobnega vedenja, v enem pa za krivega nespodobnega napada na otroka.

Razpletu na sodišču je hitro sledil umik njegovih del s spletne strani londonskih Galerij Tate, v zbirki katerih je bil zastopan s preko 30 deli. Za to so se odločili, čeprav sodišče slikarju končne sodbe še ni izreklo - odredilo je, da jo bo slikar po plačilu varščine lahko pričakal na svobodi -, tako da si tedaj nemara pomislil, da na predstavitev stalne zbirke te osrednje britanske muzejske umetnostne ustanove vplivajo tudi sodniki, ne le strokovni kustosi. Sporne slikarjeve upodobitve golih deklic bi namreč, če bi poznavalci umetnosti presodili, da so sporne, lahko umaknili že prej.

Junija so slikarju dosodili dvanajstmesečno zaporno kazen z dvoletnim odlogom, čemur je sledila pritožba tožilca Dominica Grieva, nova sodba, izrečena predvčerajšnjim, pa je bistveno strožja, daljša. Kot so zapisali pri Reutersu, so ga obsodili na 27 mesecev ječe.

Ovendena so spoznali za krivega dejanj izpred desetletij, nanašajo pa se na tri deklice, ki so med letoma 1975 in 1985 pozirale za njegova dela. Na slikah in fotografijah je pogosto upodabljal gola mlada dekleta, njegove stvaritve pa so bile razstavljene v galerijah po vsem svetu.

Pred sodniki je krivdo odločno zanikal in se branil z argumentom, da sodni proces proti njemu ni nič drugega kot obsodbe vredna zloraba »stanja milosti«, ki je značilna edino za otroška leta. »Sedanji očitni lov na čarovnice in že sama zamisel, da je goli otrok nekaj, nad čimer bi se morali mrščiti ali celo zgražati, je odvratna,« je aprila trdil na sodišču.

»Ovenden je nad dekleti zakrivil strašna seksualna dejanja in izkoristil njihovo zaupanje,« je po zdajšnji razsodbi izjavil tožilec. »Spolni zločini, naj so bili storjeni pred leti ali nedavno, morajo biti ustrezno kaznovani. Danes je bilo sodišče jasno.«