Slikolizniki skozi oči Jamesa Powderlyja in Eun-Jung Son

V Kulturnem centru Tobačna 001 bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo Slikolizniki dveh rezidenčnih umetnikov.

Objavljeno
23. februar 2012 18.17
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Ljubljana - V Kulturnem centru Tobačna 001 bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo Slikolizniki, ki sta jo v sklopu rezidenčnega umetniškega bivanja v Ljubljani pripravila James Powderly in Eun-Jung Son. Umetnika bosta predstavila dokumentarni film, nastal na podlagi njune raziskave, ki razkriva fenomen lizanja slik. Razstava bo na ogled do 8. aprila.

Slikolizniki so neke vrste alternativna oziroma neformalna skupina posameznikov, ki ima prav poseben pogled na slike. Teh namreč ne gledajo, temveč jih okušajo. Pri tem se spretno izogibajo nadzornim kameram, senzorjem in muzejskem osebju, zato njihovo okušanje še ni bilo posneto. Med pristaši lizanja slik so ljubitelji umetnosti, aktivisti, pripadniki grafitarske scene ter celo muzejski kustosi.

Umetnika bosta slikoliznike predstavila v dokumentarnem filmu, ki preko zbranega gradiva - zemljevidov, esejev in intervjujev z lizalci, varnostniki, konzervatorji in drugimi strokovnjaki, nazorno prikaže nekoliko drugačen pogled na umetnost, ki ruši ozkosmernost cenjenja umetnin, je v vabilu na razstavo zapisala Ida Hiršenfelder.

Powderly je oblikovalec in učitelj, čigar umetniško in oblikovalsko delo je bilo razstavljeno na vseh celinah. Dve izmed njegovih del sta vključeni tudi v stalno razstavo Muzeja moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku. Vsestranski umetnik od leta 1996 deluje na področjih odprte kode, kreativnega tehnološkega oblikovanja, vesoljske robotike, oblikovanja tatujev, rokenrola, izobraževanja in medijskih umetnosti. Za svoje delo je prejel več nagrad, pri reviji Time pa so ga uvrstili na seznam desetih najprepričljivejših gverilskih umetnikov vseh časov. Lani je ustanovil oblikovalski atelje Nasa Factory v Seulu.

Eun-Jung Son je ustanoviteljica inovativnega izobraževalnega programa Dream Move ter izvršna direktorica in soustanoviteljica oblikovalskega ateljeja Nasa Factory. Deluje na področju izobraževanja mladine. V preteklosti je poučevala avtistične otroke z Aspergerjevim sindromom in vodila delavnice v Koreji, Maleziji in Afriki.