Slovenska likovna umetnost: kaj počno, kako živijo?

Ne samo pregled na slovensko likovno umetnost, tudi odziv na družbeno okolje.

Objavljeno
21. maj 2012 20.43
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Z novima videostvaritvama Andreje Džakušič Taktike preživetja in If you want to get an answer, you have to ask me a question Maje Hodošček so v celjski Galeriji sodobne umetnosti pred dnevi odprli bienalno razstavo Pogled na likovno umetnost Slovenije 6.

Razstava ponuja dela številnih avtorjev, saj gre za pregled dveletnega domačega ustvarjanja, kakor so se ga odločili predstaviti kustosi iz devetih regijskih galerij po Sloveniji, ki redno spremljajo sodobno domače ustvarjanje. Tema tokratne razstave je bila opredeljena z naslovom Jaz, tukaj, zdaj in je vezana na umetnikovo aktualno intimno doživljanje sebe in okolja, v katerem živi.

Pred desetimi leti je bila bienalna razstava Pogled 6 zasnovana kot pregled likovne umetnosti Dolenjske, Bele krajine in Posavja, odtlej se je vsebinsko razširila na celotno Slovenijo. Kustosi so za letošnjo razstavo na zastavljeno temo izbrali po eno likovno delo iz ustvarjanja preteklih dveh in iz kroga umetnikov, ki jih določena galerija spremlja kot ustvarjalce na svojem območju. Na razstavi kustosi izberejo delo, avtorju tega dela pa naslednje leto omogočijo samostojno predstavitev. Letos so nagradili lani ustvarjeno olje na platnu Acid Rain slikarja Uroša Weinbergerja.

Pogled na likovno umetnost Slovenije tako na samosvoj način ponuja vpogled na sveže dogajanje v domači likovni umetnosti. Kot rečeno, je celjska galerija za razstavo izbrala videa Andreje Džakušič in Maje Hodošček. Džakušičeva skozi intervju prikazuje položaj umetnikov v umetniškem sistemu, njihov ekonomski status in njihove strategije preživetja. Hodoščkova pa se, prav tako skozi formo intervjuja, osredotoča na napetost med konceptom individualne svobode in odpora do prevladujoče ideologije na eni strani ter negotovosti ob iskanju zaposlitve ali nezaposlenosti. Oboje, če je mogoče soditi zgolj po celjskem izboru, kaže na dejstvo, da se sodobni domači umetniki tako rekoč v realnem času odzivajo na družbeno okolje in ga umetniško zaznavajo ter interpretirajo, torej počno tisto, kar je ne nazadnje vselej bila odlika najboljše, četudi velikokrat v njenem času nepriznane, umetnosti.

Razstavljajo Dubravko Baumgartner, Vesna Blagotinšek, BridA, Sendi Mango, Jurij Pavlica, Tom Kerševan, Robi Caglič, Ana Čigon, Andreja Džakušič, Milan Golob, Maja Hodošček, Jurij Kalan, Anja Kranjc, Gani Llalloshi, Martina Mihoković, Maja Pučl, Jože Slak, Natalija Šeruga, Marko Tušek, Tanja Vergles in Uroš Weinberger.

Foto