Slovenska slikarja med svetovnimi fotorealisti

Na razstavi Fotorealizem Vzhodno od raja ali različica stvarnosti so tudi likovna dela Franca Berčiča - Berka in Franca Mesariča.

Objavljeno
04. oktober 2011 12.01
Posodobljeno
04. oktober 2011 13.07
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Budimpeški Muzej Ludwig je v sodelovanju z dunajskim Muzejem moderne umetnosti in aachensko Fundacijo Ludwig­ pripravil razstavo Vzhodno od raja – fotorealizem: različica stvarnosti (East of Eden – Photorealism: Version­ of Reality).

Na njej je predstavljenih 52 slikarjev; 24 z Zahoda in 28 z Vzhoda. Na ogled bo do 15. januarja 2012. Budimpeški Muzej Ludwig je bil ustanovljen leta 1989 z donacijo nemške Fundacije Irene in Petra Ludwiga, ki je vključevala sedemdeset likovnih del sodobne umetnosti. Leta 2005 se je preselil v novozgrajeno prestižno Palačo umetnosti.

Med deli v zbirki so tudi stvaritve Picassa, ameriškega poparta (Andyja Warhola, Roya Lichensteina, Claesa Oldenburga in Jasperja Johnsona) ter pomembna dela umetnikov hiperrealizma oziroma fotorealizma (Chuck Close, Malcolm Morley in Richard Estes) kot tudi vzhodnoevropske avantgarde šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih let, novega slikarstva iz osemdesetih let, med njimi imajo tudi dela skupine Irwin.

Muzej pripravlja številne mednarodne razstave sodobne umetnosti in predstavlja pomembno kulturno-umetniško institucijo ter referenčno­ točko ­sodobne ­umetnosti na Madžarskem in v Evropi. Muzej v Budimpešti  je opravil raziskavo hiperrealističnih tendenc v nekdanjih socialističnih državah vzhodne Evrope in za ­razstavo izbral najlepše primerke.

Muzej Ludwig je tokrat pripravil prvo mednarodno razstavo fotorealizma, na kateri so predstavljena umetniška dela ameriških in zahodnoevropskih likovnih umetnikov ter umetnikov fotorealizma iz nekdanjih evropskih socialističnih dežel. Med prestižne avtorje fotorealističnih slik so na razstavo uvrščena tudi likovna dela dveh slovenskih ustvarjalcev slikarjev – Franca Berčiča - Berka (njegova slika je izbrana za naslovnico kataloga) in Franca Mesariča; slikarja sta v družbi z imeni, kot so Chuck Close, Robert Cottingham, Richard Estes, Don Eddy, Robert Bechtle, Ralf Goings, Franz Gertsch, Malkolm Morley in drugi.

Mesarič se predstavlja z dvema, Berko pa s štirimi slikami, in sicer Spomin na Rim (avtoportret 
z ženo), Portret Roberta Redforda, ki je sicer na ogled v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu (posodili so ga za to priložnost), Bogastvo II in To je ta pravo. Slika Spomin na Rim iz leta 1974 je v centralni dvorani.

Na dosedanjih razstavah fotorealizma v Evropi (Strasbourg, Pariz, Benetke, Dunaj, Aachen) smo običajno videli ameriške avtorje ­(fotorealizem namreč izvira iz ZDA), redkeje tudi zahodno­evropske slikarje, tokrat pa so prvič skupaj razstavljena dela ameriških, zahodnoevropskih in vzhodnoevropskih umetnikov. Razstava je postavljena tako, da so neposredno soočene slike avtorjev z Vzhoda in Zahoda.