Sodobna španska umetnost v MGLC

Razstavni program ljubljanskega Mednarodnega grafičnega likovnega centra bo nadaljevala novost z zanimivim naslovom Reprodukcija, ponavljanje in upor ter z ambiciozno zvenečim podnaslovom Sodobna španska umetnost, ki jo bodo na obrobju Tivolija odprli nocoj ob 19. uri.

Objavljeno
17. februar 2011 16.24
Vojko Urbančič, deloskop
Vojko Urbančič, deloskop
Razstavni program ljubljanskega Mednarodnega grafičnega likovnega centra bo nadaljevala novost z zanimivim naslovom Reprodukcija, ponavljanje in upor ter z ambiciozno zvenečim podnaslovom Sodobna španska umetnost. Vendar to ni zajeten, celostni presek aktualnih trendov med ­vizualci pod Pireneji, kot bi lahko predvidevali – napovedana so dela petih med ­njimi, v družbi osmih avtorskih kolektivov. Razstava, ki jo bodo na obrobju Tivolija odprli nocoj ob 19. uri, nosi v celoti španski podpis in predstavlja tamkajšnji potujoč izvozni projekt z domicilom v združenju Hablar en Arte ter na madridskem festivalu ­Ingráfica. V preteklosti je bila že dostopna na Dunaju in v Sibiu, po ljubljanski etapi pa jo čaka še gostovanje v Beogradu in Zagrebu.­ Kaj obljubljajo?


Reprodukcija, 
ponavljanje, upor

Sodeč po ne ravno gostobesedni napovedi iz MGLC, se lahko nadejamo trodelne razstave, ki bo 
s tovrstno strukturo izražala sam naslov. Takole pravijo: »Organizirana je v treh konceptualnih sklopih: reprodukcija, ponavljanje, upor. Reprodukcija je opredeljena kot originalna kopija in mehanski postopek, pri katerem so uporabljeni grafična preša, fotokopirni aparat in digitalni tiskalnik. Ponavljanje označuje bistveno vrednost multiplikativne umetnosti. Tretji konceptualni sklop upor pa izbor del na razstavi predstavlja na dva načina: kot obrambo nove španske grafične produkcije in praks, ki iz nje izvirajo, in obenem kot vsebinsko komponento, vtkano v socialnokritične vsebine sodobne umetnosti.«

Napovedana imena v izboru so Democracia, Azucena Vieites, La Más Bella, PSJM, Javier Arce, Da­niel Silvo, El Cartel, Fernando García, Noaz, Enrique Radigales, Ediciones Puré, Lalata in S. T. Libro Objeto, kustos pa je Javier Martín-Jiménez. Na odprtju sicer napovedujejo še štiri nastope v živo. Lalata pripravlja kratko intervencijo Prva pomoč na temo denarja kot hrane, Silvo se bo v performansu Kako zlagati svoj denar prav tako sukal okoli te dobrine, vzporedno bo potekala posebna grafitarska akcija Vsi ste sovražnik, predstavitvena govora pa bosta imela Olaf Ladoussa (El Cartel) in Óscar Martínez ­(Ediciones Puré).­

Razstava bo dostopna nekje do časa razpiranja popkov španskega bezga po Tivoliju – do 3. aprila, 
v tamkajšnjem dvorcu pravijo, da se jim bodo Španci za gostoljubnost že prihodnje leto oddolžili z vabilom na gostovanje v Španiji.