Šolstvo in šport pod isto streho

Na ministrstvu pojasnjujejo, da gre pri združitvi muzejev šolstva in športa za upravno združitev.

Objavljeno
10. september 2013 17.30
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Pri načrtovani ukinitvi šolskega in ustanovitvi novega Muzeja šolstva in športa RS gre za upravno združitev, s tem pa dejavnost muzejev ne bo okrnjena, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V Slovenskem šolskem muzeju so namreč prejšnji teden opozorili, da bo predlog združitve usoden tako za muzej kot za njegove zaposlene.

Predlog naj bi začel veljati 1. oktobra, po mnenju predstavnikov šolskega muzeja pa vsebuje veliko nejasnosti. Vlado zato pozivajo, da odpre javno razpravo, na katero naj povabi strokovno javnost in predstavnike vseh področij, ki bodo zastopana v novem muzeju. V muzeju so opozorili še, da niso bili vključeni v proces oblikovanja dokumenta.

Predlog, da se izloči muzej športa iz javnega zavoda za šport in se ga pripoji dosedanjemu šolskemu muzeju, pri čemer bi nastal nov skupni muzej, se zdi predstavnikom šolskega muzeja nesmiseln iz več razlogov, od finančnih nejasnosti do prostorskih vprašanj, so povedali prejšnji teden.

Na ministrstvu pa pojasnjujejo, da bo delovanje združenih muzejev pod okriljem skupnega javnega zavoda tako z vidika financ kakor tudi glede dopolnjevanja vsebin muzejskih dejavnosti racionalnejše.