Umrl je oblikovalec Davorin Savnik

Slovo avtorja legendarnega Iskrinega telefona ETA 80 iz leta 1978.

Objavljeno
14. april 2014 14.18
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Umrl je slovenski oblikovalec in arhitekt Davorin Savnik, so sporočili iz Društva oblikovalcev Slovenije. V zgodovini oblikovanja bo ostal trdno zapisan, predvsem z legendarnim Iskrinim telefonom ETA 80, ki ga je ustvaril leta 1978 in z njim prodrl v neštete slovenske urade in gospodinjstva. Marsikje je še vedno v uporabi.

Samo v Kranju so izdelali več kot pet milijonov aparatov ETA, velik uspeh pa je dosegel tudi v tujini, kjer še danes ohranja prepoznavnost. Savnik je z njim dosegel številne nagrade, telefon pa je postal tudi del zbirke muzeja MoMA (Museum of Modern Art) v New Yorku in Muzeja moderne umetnosti v Münchnu.

Kot je znano, so njegovo zamisel za telefon kopirale številne svetovne tovarne. Ocenjujejo, da je v celoti nastalo kar skoraj 300 milijonov »Savnikovih« telefonov. Dvanajst plagiatov so na posebni razstavi v poslovni stavbi Iskre leta 1986 celo razstavili.

Savnik, rojen 7. septembra leta 1929 v Kranju, se je sicer študijsko formiral na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo in na Glasbeni akademiji v Ljubljani, zatem je študiral še na Visoki šoli za industrijsko oblikovanje v Gottwaldovu na Češkem, izpopolnjeval pa se je še v Veliki Britaniji, Italiji in ZDA. Sprva se je angažiral na področju glasbe, zatem je vrsto let deloval v Iskri, naposled pa je krenil v samostojni poklic.

Ustvarjal je avdiovizualne in telekomunikacijske naprave, telefonske aparate, elektrotehnične in elektromedicinske naprave, ročna orodja, gospodinjske aparate in računalniško opremo, občasno pa je tudi predaval, in sicer tako doma kot v tujini.

Za svoje delo je med drugim prejel priznanje na BIO leta 1979 in priznanje Dizajn centra iz Stuttgarta, priznanje za dober dizajn na mednarodnem sejmu v Hannovru, najvišje priznanje japonskega ministrstva za trgovino in industrijo ter zlato medaljo na velesejmu v Brnu.

Domačo nagrado Prešernovega sklada je dosegel že leta 1966.