V galeriji Kibela drevi otvoritev razstave 3π Multiverse

Z intermedijskim projektom 3π Multiverse se prvič predstavlja umetnica Breda Pivk.

Objavljeno
06. maj 2011 14.19
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si
Razstava 3π Multiverse Brede Pivk predstavlja zaključek enomesečne aprilske rezidence v okviru projekta Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti, ki jo je razpisalo kulturno izobraževalno društvo Kibla.

Intermedijski projekt 3π Multiverse je eksperimentalen, večplasten metaforičen umetniški model aktualnih teorij sodobne kozmologije in kvantne fizike, ki predpostavljajo, da je naše vidno vesolje le eno izmed neštetega števila so-obstoječih paralelnih univerzumov.

Izhodišče projekta je predstavitev vizualno-zvočnega ambienta, ki je generiran preko več faz kreativnega izraza in različnih tehnoloških medijev. Gre za inovativno, avtorsko slikarsko tehniko, ki sama po sebi deluje precej digitalno, vendar slike niso računalniško ustvarjene, pač pa le digitalno posredovane. Avtorica ročno slika z oljem na keramično podlago manjših formatov, ki jih nato fotografira in potem z delom nadaljuje na isti podlagi. Med tem procesom slika sicer izginja, a hkrati iz iste mase nastaja nova ter v končni fazi proizvede serijo slik oz. neke vrste film, digitalni zapis celotnega kreativnega procesa, ki posreduje zanimive, povsem nenadejane vizualne efekte, podobe, fraktale in mikro arhitekture, ki se prostemu očesu zares razodenejo šele z digitalno mediacijo in povečavami.

Slike in video predstavitve se v določenem momentu povežejo z glasbo Camerona Bobra, ki nastaja z vsakim zvokom posebej skozi sekvence klasičnih instrumentov in prastari način uglaševanja. Njegova zvočna kompozicija sicer ni računalniško izdelana, a je elektronsko sintetizirana.

Breda Pivk je leta 2000 diplomirala iz študija kulturne antropologije, etnologije in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1992 je v sklopu Mundove štipendije obiskovala predavanja na Goldsmith's College v Londonu, zadnjih deset let pa je precej časa preživela v tujini ter opravila vrsto daljših terenskih raziskav in rezidenc v Aziji, Afriki in Srednji Ameriki.

Večina njenega študijskega zanimanja je bilo osredotočenega na raziskovanje umetnosti in kulture neevropskih držav, po končanem študiju pa se je njena pozornost preusmerila na področje povezovanja sodobne umetnosti in znanosti. Na področju intermedijske umetnosti deluje od leta 2006 v okviru Centra 21 in Studia Samorog - studia za kozmologijo, mit in vizualne umetnosti.