Viennafair: trženje umetnosti po dunajsko

Sejem sodobne umetnosti, stalnico na jesenskem dunajskem kulturnem koledarju od leta 2005, so lani prevetrili in temu bo sledila tudi letošnja izdaja.

Objavljeno
08. oktober 2013 17.08
Vojko Urbančič, Delo.si
Vojko Urbančič, Delo.si

Na dunajskem koledarju kulturnih dogodkov bodo štirje dnevi - med 10. in 13. oktobrom - znova rezervirani za Viennafair, sejem v Hali A na mestnem sejmišču Messe Wien, s katerim si v avstrijski prestolnici že od sezone 2005 prizadevajo vstopiti med pomembne starocelinske sejme sodobne umetnosti.

Svoj kos mednarodnega umetnostnega kolača so že ob prvi izdaji poiskali v osredotočenosti na umetnost srednje, vzhodne in jugo-vzhodne Evrope, torej v iskanju tržnih niš na nerazvitih umetnostnih trgih, med katere je že pred razmahom ekonomske krize trdno sodil tudi slovenski.

Sejem so dolgo organizirali v avstrijski izpostavi multinacionalke na področju sejmov Reed Exhibitions s sedežem v Londonu, ki pa se je iz njegove organizacije lani umaknila. Vsaj v programskem smislu, saj je bila prisotna le kot ponudnica tehnične in organizacijske podpore.

Tako so lansko izdajo temeljito prevetrili. Sejem so prvič organizirali v VF Betriebsgesellschaft, ki jo kot organizatorko najdeš tudi v tokratnem kolofonu prireditve. Prav tako ostajata umetniški vodji Viennafaira Christina Steinbrecher in Vita Zaman in tudi lani uveljavljena (tedaj nova) krovna krilatica sejma - The New Contemporary - bo ostala aktualna še letos. Kaj se tokrat obeta pod njo?
V osnovi seveda ponudba številnih galeristov - kljub usmerjenosti na omenjena področja starega kontinenta bodo na sejmu znova številčno prednjačili Avstrijci -, ob njej pa ustaljen program predstavitev in predavanj, predvsem pa posebne vzporedne razstave.

Med slednjimi bo lansko razstavo Vienna Quintet z avtorji iz Azerbajdžana, Belorusije, Gruzije, Kazahstana in Ukrajine tokrat nasledil ožji Vienna Duet z avtorji iz Poljske in - znova - Gruzije. Ti državi bosta letos v sejemskem fokusu. Gruzijci napovedujejo razstavo Čveni Kavkasioni, kar prevajajo kot Naš Kavkaz, Poljaki pa se bodo predstavili z razstavo Kdo si ali Poljska šola sreče, na kateri bodo obravnavali fenomen sreče. Eno vprašanj na njej bo, denimo, ali lahko kreiranje umetnosti ustvarja - srečo.

Naslednji projekt z naslovom Diyalog; Nove energije bo prinesel soočenje umetnikov iz Romunije, Turčije in območja Kavkaza, domačinom Avstrijcem pa bodo namenili projekta Zone 1, ki ga avstrijsko ministrstvo za kulturo in izobraževanje namenja mladim avtorjem, in Avstrijski kiparski projekt, v okviru katerega so galeriste povabili, da predstavijo izdelke kiparjev od 60. let minulega stoletja dalje.

Slovenska predstavnika na Viennafairu bosta ista kot lani: Galerija Gregor Podnar, ki je seveda tudi nemška galerija s sedežem v Berlinu, in šišenski center P74.