Vpliv Andyja Warhola na druge umetnike

Motriti Warhola: Šestdeset umetnikov, petdeset let je naslov razstavi, ki so jo odprli v newyorškem Metropolitanskem muzeju.

Objavljeno
12. september 2012 12.29
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Andy Warhol ni bil le izjemno plodovit ustvarjalec, ampak je s svojimi deli tudi odločilno zaznamoval celotno področje sodobne umetnosti. V newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti so pripravili razstavo, ki raziskuje njegov vpliv preko polovice stoletja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Razstava z naslovom Motriti Warhola: Šestdeset umetnikov, petdeset let, je, kot zagotavljajo v muzeju, prva, ki raziskuje zapuščino kralja pop arta. Vrata bo odprla danes, na ogled pa bo do konca leta.

»Warholova dela so izzivala, navdihovala, zabavala, raztogotila in izzvala še vrsto drugih reakcij pri drugih umetnikih, «je dejal direktor Metropolitanskega muzeja Thomas Campbell.

V muzeju je razstavljenih okoli 45 Warholovih in 100 del 60 drugih umetnikov iz različnih držav. Ta so razporejena v pet tematskih sklopov in so postavljena nasproti Warholovim slikam, skulpturam in filmom ter predstavljajo celo paleto odgovorov in reinterpretacij Warholovih del.

Kustosinja razstave Marla Prather je izbiranje del za razstavo opisala kot zelo zapleten in obsežen postopek.

Tematski sklop Dnevne novice: Od banalnosti do katastrof denimo raziskuje Warholovo navdušenje nad reklamnimi sporočili in poročili o tragičnih dogodkih, vzporednice pa so v muzeju potegnili z umetniki, kot sta Jeff Koons ali Damien Hirst.

Sklopu Homoseksualne študije: Spremenljive identitete Warhola vzporeja s fotografom Robertom Mapplethorpeom, sklop Portretiranje: Slavne osebnosti in moč pa vzporednice vleče s sodobnimi umetniki, kot sta Elizabeth Peyton in Cindy Sherman.