Vpogled v človeško notranjost

Razstava gre h koncu: Razkrita telesa (Bodies Revealed) se dokončno poslavljajo.

Objavljeno
08. oktober 2012 12.27
Ljubljana 4.5.2012, razstava Razkrita telesa foto: Tomi Lombar
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – V torek bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču dokončno zaprla vrata nenavadna in fascinantna razstava Razkrita telesa (Bodies Revealed), ki je bila na ogled od začetka aprila. Zanimanje je bilo tolikšno, da so organizatorji razstavo kar dvakrat podaljšali. Tja so se zvrstili tako najmlajši radovedneži kot tisti v zrelejših letih.

Mnenja o tem, ali gre pri razstavi za umetnost ali za poučen ogled, so različna. Kakršno koli resnico si že kdo ustvari, vpogled v zgradbo okostij, živčevja, mišic in funkcije posameznih organov skoraj nikogar ne pusti ravnodušnega. Skeptiki o škodljivosti kajenja se tam lahko na lastne oči prepričajo o razliki med kadilčevimi in nekadilčevimi pljuči. Kako gromozanska je razlika med njimi, je z besedami res težko opisati. To je pač treba videti. Še kakšen poučni primer z medicinskega vidika se najde, recimo razlika med zdravimi človeškimi možgani in tistimi, ki jih je zadela kap.

Razstava nenavadnega vpogleda v človeško notranjost je k nam prispela iz Valencie, pripravilo pa jo je podjetje Premier Exhibitions iz Atlante v ZDA, ki slovi po kakovostnih potujočih razstavah.

Številna telesa so postavljena v atletske poze, njihovo naravno podobo pa so ohranili z inovativno polimerizacijo. V njem balzamirajo umrlega tako, da vodo v tkivih zamenjajo s tekočo plastiko. Z uporabo vakuuma se plastika strdi in omogoči impregnacijo. Končni izdelek tega procesa je presenetljiv model človeškega telesa z detajli na molekularni ravni. Tkivo je na otip suho, od mešanice uporabljenih kemikalij pa je odvisno, ali otrdi ali ostane mehko.

Prve primerke so v takšnem procesu izdelali že v 70. letih 20. stoletja in jih še vedno uporabljajo v šolah. Marsikomu se po glavi podi vprašanje, kje, za vraga, so se razstavljavci dokopali do trupel. Vsekakor jih niso vzeli na silo, njihovi »lastniki« so telesa in organe prostovoljno darovali v medicinske oziroma zdravstvene namene.