Za 60 milijonov kokakole

Toliko dolarjev - v evrih je to slabih 45 milijonov - naj bi novembra iztržili za sliko Coca Cola (3) Andyja Warhola.

Objavljeno
02. oktober 2013 12.56
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Pri Christie'su na vsakih nekaj dni napovedo kak vrhunec prihajajoče dražbe povojne in sodobne umetnosti v New Yorku.

Pisali smo že o Balonskem psu Jeffa Koonsa, ki naj bi tega kiparja (nemara) postavil na vrh seznama še ustvarjajočih umetnikov, in Abstraktni sliki Nemca Gerharda Richterja, ki pravkar kraljuje na njem, sedaj pa napovedujejo še tretji vrhunec.

Kot se pri tempiranju medijskih objav spodobi, je ta najdražji.

Kdor bo imel na dražbi, ki bo 12. novembra, dan za svetim Martinom, mačka, si bo lahko pri Christie'su privoščil za 60 milijonov dolarjev - taka so pričakovanja dražiteljev - najbolj znanega ameriškega brezalkoholnega napitka, in sicer na sliki Andyja Warhola iz leta 1962.

»Na njej sta dve ikoni v enem: kokakola in Andy Warhol,« pravi Brett Gorvy, vodja prodaje povojne in sodobne umetnosti pri Christie'su. »Če želite definirati pop art, je to to.«

Naslov slike je preprost Coca Cola (3), steklenička na njej je visoka približno toliko kot človek, za razliko od kasnejših sitotiskov pa jo je Warhol celo - ročno naslikal.

Sicer na finančnem portalu Bloomberg, kjer se sklicujejo na znani Artnet, dodajajo, da Warhol četrt stoletja po smrti ostaja najbolj zaželeno ime svetovnih dražb. Pri Artnetu so za leto 2012 evidentirali za 380 dolarjev milijonov prodaj njegovih izdelkov, od teh jih je devet preseglo znesek desetih milijonov dolarjev.