Zadnji Picassov dom išče kupca s 165 milijoni

Vilo v kraju Mougins v francoski Provansi je aktualni lastnik pred petimi leti kupil za "le" okoli 10 milijonov, sedaj zanjo pričakuje petnajstkrat več.

Objavljeno
16. september 2013 13.48
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Če bi zidovi spregovorili ...

To se bo zanesljivo kdaj vprašal novi stanovalec vile v kraju Mougins v francoski Provansi, nekoč znani z imenom Mas de Notre-Dame du Vie.

A šele zatem, ko bo njenemu aktualnemu lakomnemu lastniku odštel vrtoglav znesek, okoli 165 milijonov evrov.

Za to vsoto bo dobil rezidenco s 35 sobami, med katerimi je deseterica spalnic in osem kopalnic, posebno rezidenco za goste, dva bazena, teniško igrišče in ogromen vrt, predvsem pa občutek, da živi v okolju, v katerem je poslednjih 15 let od tistih, ki so mu bila dana, preživel Pablo Picasso (1881-1973).

V vili je umrl 8. aprila leta 1973, za posledicami srčnega napada. Star je bil 91 let.

A bi sveže prebeljeni luksuzni zidovi lahko spregovorili tudi o drugi, veliko zgodnejši smrti. V vili si je trinajst let po Picassovi smrti s strelom iz pištole življenje vzela njegova muza in druga žena Jacqueline Roque (1927-1986).

Njun zakon je trajal enajst let, vse do slikarjeve smrti, v tem času pa je ustvaril kar okoli 400 njenih portretov.

Zdajšnji lastnik vile, sicer Belgijec, ne skriva finančnih apetitov. Vilo je kupil leta 2008, za znesek, ki tedaj ni bil javno znan, a so ga ocenili na »zgolj« 10 do 12 milijonov evrov, sedaj, po prenovi, ki naj bi ob spoštovanju preteklosti objekta izpostavila minimalizem, pa pričakuje nič manj kot petnajstkrat višjo ceno.