Znani nominirani umetniki za nagrado Essl

Znanih je deset slovenskih nominirancev za nagrado Essl, ki je namenjena podpori mladih umetnikov.

Objavljeno
22. april 2013 12.40
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Znanih je deset slovenskih nominirancev za nagrado Essl, ki je namenjena podpori mladih umetnikov v Bolgariji, na Češkem, Hrvaškem, Madžarskem, Slovaškem, v Sloveniji in letos prvič v Turčiji. Dela desetih nominirancev bo v maju mogoče videti na tako imenovani Nominees' Exhibition razstavi, kjer bodo predstavili tudi prejemnika nagrade, piše STA. Razstavo nominirancev si bo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova mogoče ogledati med 13. in 26. majem.

Med slovenskimi nominiranci so Dano Adlešič, Anamari Hrup, Andreo Knezović, Eva Lucija Kozak, Gregor Maver, Živa Petrič, Matej Stupica, Saša Šuštar, Valerie Wolf Gang in Jure Zrimšek. Med njimi bo mednarodna strokovna žirija, sestavljena iz predstavnikov sodelujočih držav in Avstrije izbrala dva umetnika, ki bosta prejela Essl Art Award CEE.

Nagrada za študente umetnosti

Kot so sporočili iz avstrijskega veleposlaništva v Sloveniji, sta nagrado leta 2005 ustanovila zbiralca, zakonca Agnes in Karlheinz Essl, z namenom, da bi podprla študente umetnosti. Letos bo podeljena petič.

Nagrado Essl razpisujeta Muzej Essl in podjetje bauMax. Podeljujejo jo v državah, kjer posluje bauMax. Prva slovenska Esslova nagrajenca sta bila Julijan Borštnik in Mark Požlep, nazadnje pa sta nagrado leta 2011 prejeli Maja Rožman in Suzana Brborović.