Rezervni deli med najpomembnejšimi filmi Nove Evrope

Britanska filmska revija Sight and Sound je v seznam desetih najpomembnejših filmov t.i. Nove Evrope uvrstila tudi slovenski film Rezervni deli.

Objavljeno
13. junij 2008 16.49
STA/Al.T.
STA/Al.T.

Ljubljana - Britanska filmska revija Sight and Sound, ki jo izdaja Britanski filmski inštitut, je v seznam desetih najpomembnejših filmov t.i. Nove Evrope uvrstila film Rezervni deli režiserja Damjana Kozoleta. Filmu delajo družbo uspešnice, kot so lanski canneski zmagovalec 4 meseci, 3 tedni, 2 dneva, Nikogaršnja zemlja in madžarska Taxidermija. Glavna tema junijske izdaje britanske revije Sight and Sound je bila Kinematografije Nove Evrope - pregled filmov iz vzhodne Evrope od padca komunizma naprej. Temi je bilo posvečenih skoraj 20 strani, poleg strokovnih besedil pa je revija objavila še izbor desetih najpomembnejših filmov t.i. Nove Evrope.


Uvrstitev v elitni izbor pomeni še eno veliko in pomembno mednarodno potrditev tega filma, so sporočili iz zavoda za kulturne dejavnosti Vertigo. Rezervni deli so bili premierno prikazani v tekmovalnem programu berlinskega festivala leta 2003 in nato nagrajeni na številnih festivalih ter distribuirani po Evropi in ZDA. Film je nastal v produkciji Emotionfilma in RTV Slovenija in s finančno podporo Filmskega sklada RS.


Del slovenske filmske kritike ga je ob premieri napadel, angleški Guardian pa ga je ocenil s petimi zvezdicami in ga označil za enega najpomembnejših in najbolj provokativnih filmov leta. Pet let po premieri film še vedno predvajajo po svetu, v Veliki Britaniji in ZDA pa je bil izdan tudi v DVD različici, so spomnili na zavodu.


Režiser Damjan Kozole trenutno montira nov film Slovenka, pozno jeseni pa gre pričakovati slovensko premiero njegovega nizko-proračunskega celovečerca Za vedno, ki je sicer svetovno premiero doživel na letošnjem filmskem festivalu v Rotterdamu.