Režiserju Arthurju Pennu častni zlati medved

Ameriški režiser Arthur Penn je na Berlinalu prejel častnega zlatega medveda za filmski opus. Priznanje mu je izročil festivalski direktor Dieter Kosslik.

Objavljeno
16. februar 2007 10.18
Arthur Penn
Berlin - Ameriški režiser Arthur Penn (84), ki je podpisal tudi sloviti film Bonnie in Clyde, je na Berlinalu prejel častnega zlatega medveda za filmski opus. Priznanje mu je v četrtek pozno zvečer v berlinskem kinu International izročil festivalski direktor Dieter Kosslik. Penn je bil vidno ganjen, v zahvali pa je poudaril, da so zanj zaslužni tudi izjemni igralci, ki so nastopili v njegovih filmih.

O nagrajencu je spregovoril predsednik žirije Berlinala Paul Schrader in Arthurja Penna označil za človeka, ki je ameriškemu filmu vdihnil življenje. "Moja generacija ne da veliko na Hollywood," je menil ameriški režiser Schrader in dodal, da pa so mu Arthurjeva dela vzbudila ponos na ameriški film. Penn je naredil inteligentne filme, ki segajo globoko v ameriški teater in ameriško življenje.

Penn je novinarjem pred tem v Berlinu pojasnjeval, da se sam nikoli ni imel za hollywoodskega režiserja: "Vedno sem živel v New Yorku, nikoli v Hollywoodu. Tam sem naredil le dva filma." Niti danes nima posebno dobrega mnenja o tamkajšnjih uspešnicah: "Veliki filmi so slabi filmi. Majhni filmi imajo prej možnost, da postanejo dobri."

Arthur Penn velja za enega od filmarjev, ki je kazal pot. Bil je med prvimi, ki ni želel prodajati sanj, temveč realnost, in to brez olepšav. S filmi, kot so Bonnie in Clyde, Mali veliki mož in drugimi je pisal filmsko zgodovino. Snemal je z velikani, med njimi so Warren Beatty, Marlon Brando, Faye Dunaway, Jack Nicholson in Paul Newman. Priznanje za življenjsko delo je prišlo v pravem trenutku: "Če bi še dolgo čakali, bi me morali potegniti iz krste," se je pošalil korenjaški filmar.