Riblja čorba - prvih 30 let

V ljubljanskih Križankah bo ob 30 letnici v petek ob 20. uri, nastopila ena najbolj razvpitih rock zasedb iz območj anekdanje Jugoslavije. Osnovni pečat zasedbi še vedno daje pevec in vodja Bora Đorđević.

Objavljeno
23. september 2009 19.02
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Gotovo je bila zasedba Riblja čorba ena najbolj razvpitih v zdenjih desetletjih Jugoslavije. Čeprav je bila sočasnik novega vala, je zasedba ostajala v trdorockovskih vodah ter lumpenproletarski tematiki vodje, avtorja in pevca Bora Đorđevića.

Skupina Riblja čorba je uradno nastala 15. avgusta 1978 v zasedbi Bora Đorđević (nekdanji član skupine Rani mraz), Miša Aleksić, Rajko Kojić in Miroslav Milatović Vicko. Leta 1979 se je skupini pridružil Momčilo Bajagić – Bajaga, kmalu pa sta sledila tudi albuma Kost u grlu, ki je bil prodan v 120.000 izvodih in njihov drugi album Pokvarena maša i prljave strasti. Tretji album Mrtva priroda je izšel konec leta 1981 in je dosegel rekordnih 500.000 prodanih izvodov ter s tem še danes ostal najbolje prodajan rock album na področju nekdanje Jugoslavije.

Nekaj mesecev kasneje so izdali najbolje prodajan koncertni album z naslovom U ime naroda, leto 1982 pa je prineslo že njihov peti album Buvlja pijaca. Leta 1984 izide album Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju, ki ga je republiška komisija razglasila za moralno spornega, plošča je dobila nalepko šund in s tem višjo ceno v prodaji. Kljub temu je po mnenju mnogih to eden najboljših albumov Riblje čorbe, saj je ritem nekoliko drugačen, glasba pa pretežno Bajagina, kar se je izkazalo za zmagovalno kombinacijo.

Uspešnemu albumu je sledila kriza v skupini, saj sta jo zapustila Bajaga in Rajko, prišla pa sta kitarista Vidoja Božinović Džindžer in Nikola Čuturilo. Pozimi so posneli nov album Istina, na katerem je bila tudi skladba Pogledaj dom svoj, anđele, ki je bila izbrana za pesem leta in kasneje tudi za pesem desetletja. Skupina je bila tudi v naslednjih letih zelo dejavna, saj so leta 1986 izdali album Osmi nervni slom, na katerem je bil poleg skladbe Amsterdam uspešnica tudi Nemoj da ideš mojom ulicom. Februarja 1987 je sledila plošča Ujed za dušu.

Desetletnico delovanja skupine so proslavili s komplacijo Riblja čorba 10 in albumom Priča o ljubavi obično ugnjavi. Prvega novembra 1989 je skupino zapustil Nikola Čuturilo in se podal v solo vode. Takrat so mnogi napovedovali razpad skupine, vendar je Riblja čorba z novim kitaristom Zoranom Ilićem posnela album Koza nostra, na katerem sta bila gosta Džoni Štulić in skupina Azra. Naslednji album Labudova pesma je bil v začetku mišljen kot poslovilni, toda odločili so se, da ustvarjajo naprej.

Sledila sta albuma Zbogom, Srbijo in Ostalo je ćutanje, hkrati pa je Bora snemal album Njihovi dani. To je tudi edini album, ki nosi samo njegovo ime, saj je izrazito političen. Kasneje so izdali album Nojeva barka, na katerem je zoper sodeloval Bajaga in album Pišanje uz vetar. Skupina je tudi v naslednjih letih nadaljevala svoje koncerte in diskorafske aktivnosti. Leta 2002 je Vlada Barjaktarevića zamenjal Nikola Zorić, leta 2003 pa je skupina izdala album Ovde. Konec leta 2005 in v začetku leta 2006 je skupina posnela album imenovan Trilogija, ki je izšel v treh delih - Nevinost bez zaštite, Devičanska ostrva in Ambasadori loše volje. Zadnji album Minut sa njom je skupina izdala februarja letos.

Dolgo in uspešno kariero skupine, polno vzponov in padcev spremlja bogata diskografija kar 18 studijskih albumov, petih živih albumov, štirje singli, knjige. V Sloveniji bodo nastopili ob 30-letnici delovanja, predstavili novo ploščo in obudili spomine z večini uspešnicami kot so Lutka sa naslovne strane, Na zapadu ništa novo, Nemoj da ideš mojom ulicom, Amsterdam, Nojeva barka, Volim, volim žene, Ljubav ovde više ne stanuje, Prokleto sam in drugimi.