Robert Downey Jr.

O tem, da je Robert Downey Jr. dober igralec, ne priča samo nominacija za oskarja (Chaplin), ampak se s tem strinjajo tudi kritiki, ki so ocenjevali filme Zodiac, Kiss Kiss Bang Bang ali Iron Man.

Objavljeno
17. oktober 2008 15.20
Stjepan Hundić
Stjepan Hundić
O tem, da je Robert Downey Jr. dober igralec, ne priča samo nominacija za oskarja (Chaplin), ampak se s tem strinjajo tudi kritiki, ki so ocenjevali filme Zodiac, Kiss Kiss Bang Bang ali Iron Man. To, da je morda vsaj toliko kot po igri poznan tudi po svojih težavah z mamili, zaradi katerih je kar nekaj časa ždel tudi v zaporu, je jasno vsem. A kljub temu nas je njegova menedžerka zaprosila, da se v pogovoru z njim tem vprašanjem izognemo. Zato smo se raje posvetili drugi vroči temi: obtožbi rasizma, ki je je bil deležen, ker je v novi komediji Bena Stillerja Tropski vihar odigral - črnca.


Kaj pravite na obtožbe, da vaš lik v Tropskem viharju (propadla belopolta zvezda, ki se za vlogo črnca podvrže plastični operaciji in posnema črnsko vedenje) spodbuja rasno nestrpnost?


Na to vam lahko odgovorim zelo na kratko: Bela modela! Poznate film temnopoltih bratov Wayans, v katerem onadva igrata dve belki? Bog, kako mi je všeč ta film!


Poznam film in vas razumem. Kaj pa, če bi vseeno morali pojasniti z nekaj več besedami?


Ah, glejte ..., odkar se je uveljavil izraz politična korektnost, svoje mnenje o čemer koli izraža kdor koli, pravih meril pa ni. Demokracija in pravica do svojega mišljenja še ne pomenita, da ima vsakdo, ki kaj blekne, tudi nujno prav. Če iščete dlako v jajcu, potem boste v vsakem hollywoodskem filmu našli nekaj, kar koga žali. Saj veste, kako pravijo: ni vrtnic brez trnja ...


Ko ste prebrali scenarij in sprejeli vlogo, ste pomislili, da bi se lahko kdo tako odzval?


Lahko mi verjamete, da ne bi igral v filmu, ki spodbuja rasno nestrpnost ali žali kogar koli. Z Benom (Stillerjem, op. p.) sva se seveda pogovarjala o moji vlogi in bila sva zelo previdna pri tem, da bi vse obdržala v območju smešnega in ne bi zabredla v žaljivost. To, da je moj lik belec, ki zaradi vloge postane črnec, je samo duhovit način, na katerega se norčujemo iz Hollywooda oziroma skrajnih metod, ki jih uporabljajo nekateri igralci, da bi pokazali, da so nadarjeni. Če bi bil kdo lahko res užaljen, so to igralci, to pa tako ali tako pomeni, da se z Benom posmehujeva samima sebi. Sicer pa so mi mnogi temnopolti igralci čestitali in rekli, da so se ob filmu zelo zabavali.


Mnogokrat ste že pokazali svoj razkošni talent, hkrati pa pogosto slišimo, da so igralci zaradi umetnosti zelo zahtevni. Ste kdaj slišali take zgodbe o sebi?


Me sprašujete, ali sem diva? (smeh) Mislim, da nisem. Me je pa vaše vprašanje spomnilo na neko anekdoto, ki je dober dokaz o tem, da javnost o vas lahko dobi popačeno sliko. Na snemanju filma Singing Detective sem se pripravljal za svoj prizor in nikakor se nisem mogel zbrati, zato sem predlagal tehnikom, naj ugasnejo luči, da se ne bo elektrika porabljala brez smisla, dokler se ne zberem. Kasneje sem slišal, da sem prava diva, ker sem zahteval, da »mi vsi izginejo izpred oči«, ker potrebujem mir (smeh).


Je Ben Stiller z vami ravnal kakor z divo ali ste imeli enako prikolico kot vsi drugi igralci?


Ja, seveda ... Diva, ki je ves čas pokrita z debelo šminko in teka po prahu v popolni bojni opremi! (smeh) Z Benom sva odlično sodelovala in lahko rečem, da je eden najboljših režiserjev, s katerimi sem delal. Vedno je zbran, poln energije in hkrati skrbi, da je vse na svojem mestu in da so vsi na snemanju zadovoljni, misli na vse malenkosti, ki sploh niso njegova skrb. Ben je odličen režiser.


Kako daleč greste, da bi ustvarili dobro vlogo?

Nisem eden tistih, ki bi svoje življenje postavili na glavo, da bi se »spremenili« v lik, ki ga igrajo. Mislim, da lahko nadarjen igralec odigra vse brez skrajnih potez in pretiravanja. Zato se poklicu tudi reče igranje. Mnogi so bili na primer presenečeni, da so mi ponudili vlogo Iron Mana, jaz pa sem bil popolnoma prepričan, da ga lahko odigram. Mislim, da javnost večkrat napačno presoja igralca, vidi ga v nekaj podobnih vlogah in sklene, da je sposoben le za take vloge.


Celoten intervju preberite v prilogi Dela in Slovenksih novic Vikend!