Rock'n'roll sobota

V soboto bodo v ljubljanskem Kino Šiška v okviru uvodnega tedna ropotali Heavy Trash, Bambi Molesters, Nero Burns in Incurabili, zasedbe z drugačnim pristopom do rock'n'roll zvoka.

Objavljeno
18. september 2009 17.09
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
V okviru zagonskega tedna bo Katedralo Kina Šiška v soboto, 19. septembra, od 21. ure naprej pretresal rock'n'roll na jubilejnem 10. FV festivalu.

Mednarodno odmevni tandem Heavy Trash sestavljata velika inovatorja in posebneža sodobnega rock'n'rolla Jon Spencer in Matt Verta-Ray. Jon Spencer je najprej s punk-trash in garažno rockovsko občutljivostjo newyorške zasedbe Pussy Galore sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja razstavil rockovsko zgodovino, da bi se potem v The Jon Spencer Blues Explosion vrnil k grobim bluesovskim koreninam in jo obudil v sodobnem urbanem zvoku. Sodeloval je pri številnih projektih, med drugim tudi v zasedbi blues punk zasedbi Boss Hog s pevko Cristino Martinez. To strastno ljubezen do pristnosti bluesovskega zvoka cepljenega z rock'n'rollom in celo rock'a'billyjem je prepletel v zasedbi Heavy Trash.

Matt Verta-Ray je pod vplivom svojih staršev že v zgodnjih mladih letih vzljubil blues in rock'a'billy. Pozneje je rock'a'billy pretkano vpletel v ekspresivno izraznost odličnih Speedball Baby in ga skupaj s Spencerjem nadgradil v zasedbi Heavy Trash.

Bambi Molesters so izjemnih hrvaški surf rockerji, ki so se v te vode podali še pred popularizacijo, ki jo je temu rock stilu zadal Tarantinov Šund. Zasedba je naredila mednarodno kariero, pogosto nastopala pri nas, potem pa nekoliko počinila. Njihov nastop bo zato toliko bolj zanimiv, saj bo to njihov prvi nastop po skoraj dveletnem premoru. Vračajo se z novimi pesmimi in novim albumom, ki bo izšel novembra, snemati pa so ga začeli marca letos v Zagrebu pod produkcijskim ušesom Chrisa Eckmana, sicer njihovega kolega iz projekta The Strange. Prvi singel z novega albuma z naslovom As the Dark Wave Swells je že izšel. Bambi Molesters letos praznujejo 15. obletnico delovanja, ki jo bodo obeležili v soglasju s svetovnimi trendi in v veselje vseh avdiofilov izdali vinilno (in CD) remasterizano reizdajo drugega albuma Intensity! za založbo Dancing Bear in s tem kompletirali svojo diskografijo tudi na vinilih.

Nero Burns je mednarodna zasedba, v kateri so svoje moči združili angleški zakonski par Nero Burns in Honey Remo, na bobnih pa ju spremlja nekdanji član ljubljanski Real Things Matic. Nero Burns v svoji glasbi brez kakšnega pretiranega spoštovanja do preteklosti pomešajo punkabilly 50-ih, garažni punk 60-ih in punk rock 70-ih, ga začinijo z obvezno dozo distorzije, s programiranimi bobni pa dodajo svojemu swampbillyju še nekakšno retro-futuristično ostrino. Pohvalijo se lahko tudi z dobro sprejetim albumom Flame On, ki je izšel za Delfoafone Records.  

Duo Incurabili sestavljata stara znanca vseh, ki se vsaj malo spoznajo na domačo rock sceno: Bruno Subiotto (glas, orglice, kitara) in Niko Novak (glas, boben, čutara, tamburin). Skratka več kot mogočno nadeljavenj obratovanja Kina Šiške.