Rotterdam gosti svetovne neodvisne filme

Od 24. januarja do 4. februarja bodo na 36. mednarodnem filmskem festivalu neodvisnega filma prikazali več kot 250 celovečernih in približno 450 kratkih filmov.

Objavljeno
23. januar 2007 13.32
Posodobljeno
23. januar 2007 14.02
Rotterdam - V Rotterdamu se bo v sredo s svetovno premiero filma " La Antena" Argentinca Estebana Sapira začel 36. mednarodni filmski festival (IFFR). Skoval si je sloves prizorišča, na katerem predstavljajo filme neodvisnih produkcij z vsega sveta. Do 4. februarja bodo na IFFR več kot 250 celovečernih in okrog 450 kratkih filmov prikazali okrog 3000 predstavnikom medijev in filmske industrije ter širšemu občinstvu. Na festivalu so lani našteli 380.000 obiskovalcev.

"La Antena" je zgodba o nadrealistični vili, oblečeni v črno in belo, in se dogaja v mestu, ki mu vlada nek "gospod Tele". Gre za "enega najbolj izvirnih filmov in dosežkov sezone, ki prihaja", zagotavlja direktorica festivala Sandra den Hamer. Ob tem dodaja, da je razen tega film "s svojimi stališči, uperjenimi proti moči množičnih medijev in njihovi nagnjenosti h kopiranju in recikliranju (programov, ki so zelo gledani), izjemno primeren za začetek festivala, ki si prizadeva za podporo raznolikosti in izvirnosti".

Močna zastopanost azijskega in francoskega filma

Rotterdamski festival že po tradiciji prinaša pomemben izbor azijskih filmov, letos pa bo tudi v znamenju pomembne zastopanosti francoske kinematografije. Med filmi, ki bodo v tem velikem nizozemskem pristanišču imeli svetovno premiero, so "Weed" - kitajski film Wanga Lirena o ljubezni med pekinškim delavcem in dekletom iz njegove četrti.

Azija bo zastopana tudi s filmom "The Elephant and the Sea", ki ga podpisuje Woo Ming Jin, postavljen pa je v obmorsko okolje, opustošeno decembra leta 2004 zaradi tsunamija. Režiser iz Hongkonga Johnnie To bo v središču pozornosti sekcije, poimenovane Veliki plan cineasta, in na IFFR bodo zavrteli njegova filma "Election" in "Election 2". V isti sekciji bodo pripravili tudi portret Abderrahmaneja Sissaka, enega pionirjev afriške kinematografije, rojenega v Maliju in živečega v Parizu. Prikazali bodo njegov zadnji film, "Bamako".

Slednja koprodukcija s Francozi bo del francoske predstavitve, ki bo zajela deli "L'Intouchable" Benoita Jacquota, ki je bilo predstavljeno že na beneški Mostri, in "Les Anges Exterminateurs" Jean-Claudea Brisseauja; slednje pripoveduje o razočaranjih režiserja, ki se bori z varuhi pravice zaradi poskusa erotičnega zbližanja z mladimi igralkami.

Festival v Rotterdamu bo zaprl film "The Prestige", zadnji v opusu Christopherja Nolana, v katerem so nastopili Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson in David Bowie.