Rozalija je šla rano v Hollywood

Na ameriški televizijski postaji TMC bodo 29. januarja predvajali film iz daljnega leta 1927 - The Show, v katerem je zaigrala tudi prva slovenska hollywoodska filmska igralka Rozalija Sršen iz Žužemberka.

Objavljeno
07. januar 2007 14.51
Katera od dam je skrivnostna slovenka, ki je zaigrala v Turnerjevi klasiki The Show?
New York - Na ameriški televizijski postaji TMC (Turner Movie Classics) bodo 29. januarja predvajali film iz daljnega leta 1927 The Show. V Turnerjevi klasiki nastopa tudi prva slovenska hollywoodska filmska igralka z umetniškim imenom Zalla Zarana, ki se je rodila v Žužemberku, toda kot Rozalija Sršen.


Zala je najraje nastopala v filmskih eksotikah

Zalla Zarana je od leta 1918 nastopila v 20 hollywoodskih filmih, večinoma v stranskih vlogah, od igralske kariere pa se je poslovila, ko so filmi dobivali ton. Najraje je igrala bolj eksotične karakterje in usodne ženske, nastopala je v vesternih, romancah in dramah, med drugim tudi v filmu The Merry Widow, iz leta 1925, ki ga je režiral Erich von Stroheim.

Zalla Zarana je nastopala z zvezdami nemega filma, kot so bili Lon Chaney, Lewis Stone in Laura La Plante. Umrla je leta 1967 v zahodnem Hollywoodu. V karnevalski grozljivki The Show, ki ga je režiral Tod Browning, sicer znan po filmih Dracula z Belom Lugosijem v glavni vlogi, Zalla Zarana nastopa v treh prizorih. Film The Show je bil ped kratkim restavriran, kopijo filma pa je lani kupila tudi ljubljanska Kinoteka.