S sanacijo SSG se bosta spopadla strokovnjaka

V Svetu slovenskih organizacij in Slovenski kulturno-gospodarski zvezi so napovedali, da se bodo ponovno sestali s predstavniki italijanskih lokalnih javnih uprav in imenovali strokovnjaka, ki bosta pripravila sanacijski načrt za reševanje SSG v Trstu.

Objavljeno
09. oktober 2009 17.47
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka in predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič sta napovedala, da se bosta prihodnjo sredo ponovno sestala z visokimi predstavniki italijanskih lokalnih javnih uprav. Skupaj bodo imenovali predvidoma dva strokovnjaka, ki bosta pripravila sanacijski načrt za reševanje SSG v Trstu.

V dveh tednih bi strokovnjaka pregledala finančno poslovanje Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu, se sestala z več ljudmi in nato načrt razgrnila predstavnikom slovenskih organizacij in italijanskih lokalnih javnih uprav. Slednji bodo odločali o sprejetju načrta in ga v najboljšem primeru ponudili kot rešitev skupščini SSG. Skupščina ima sicer nalogo, da imenuje nov upravni svet gledališča, ki bi nato deloval na podlagi predlaganega dokumenta, je pojasnil Pavšič.

Do četrtkovega sestanka v tržaški vladni palači, ki so se ga udeležili vsi predstavniki ustanovnih članov, torej lastnikov SSG (Društvo Slovensko gledališče, Dežela FJK, Pokrajina Trst, Občina Trst) in predstavnik italijanske vlade, je pripeljala velika zavzetost glede problematike SSG v Trstu s strani krovnih organizacij za Slovence v zamejstvu. "Začutili smo željo vseh, da bi prišlo do rešitve tega vprašanja, kar je izredno pomembno," je dejal Pavšič.

Z imenovanjem strokovnjakov, ki bi preučili razmere v SSG, tako s finančnega vidika kot tudi z vidika repertoarja, smo na pravi poti, da bi dosegli dober rezultat, je menil Štoka. "Recesija je v teku, vidimo, da denar v nobeni obliki ne bo več padel z neba. A prav to krizo je treba izkoristiti, da se gledališče notranje reorganizira," je dodal. Enega strokovnjaka bodo predvidoma določile javne uprave, drugega pa krovni organizaciji.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je pohvalil angažma obeh predstavnikov manjšinskih organizacij, da sta v program sanacije uspela vključiti velik del lokalne politike.

Predstavili so tudi odločitev, da javne uprave vstopijo v upravni svet SSG, vendar pod pogojem, da le te zagotovijo tudi primerno in pričakovano finančno pomoč. Štoka je dejal, da nedavni odstop upravnega sveta SSG med drugim odpira možnost za reorganizacijo delovanja gledališča.

Žekš ter Pavšič sta ponovno poudarila, da mora za reševanje gledališča v prvi vrsti poskrbeti italijanska država. "Pomoč Slovenije bolj kot v finančnem pojmujem v diplomatskem smislu," je dejal Pavšič. Spomnil je, da je premier Borut Pahor pred nekaj tedni med obiskom v Rimu izpostavil tudi problematiko SSG Trst.