Sevdalinke so za dušo

V torek, 29. septembra, bo ob 20.30 v Klubu Cankarejvega doma nastopila izvrstna bosanska pevka sevdalinkAmira Medunjanin ob spremljavi harmonikarke Merima Ključo. Predstavila bo svoj drugi album Zumra.

Objavljeno
28. september 2009 16.30
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Bosanska pevka Amira Medunjanin poje sevdalinke, otožne bosanske ljubezenske pesmi o hrepenenju. V okviru Cankarjevih torkov pa bo predstavila svojo drugo samostojno ploščo Zumra. Amiri so se zdele sevdalinke, ki jih je prepevala njena mati najlepše pesmi pod soncem, sama pa je izoblikoval svoj lasten stil petja. Leta 2003 je sodelovala pri albumu Mostar Sevdah Reunion A Secret Gate, s prvencem Rosa (2005), ki ga je že predstavila v Cankarjevem domu, pa je očarala tako občinstvo kot kritike.

Amira Medunjanin bo nastopila s prav tako bosansko harmonikarko Merimo Ključo . Večkrat nagrajena harmonikarka sodeluje s številnimi priznanimi mednarodnimi zasedbami, kot sta med drugim MusikFabrik in Nederlands Blazers Ensemble. Nastopila je na večjih evropskih festivalih, kot so St. Magnus Festival (Škotska) in City of London Festival.  Kot solistka je sodelovala s Škotskim komornim orkestrom, Holland Symphonia in Filharmoničnim orkestrom iz Bremna. Izdala je več del avtorske glasbe. Poleg sodobne literature za harmoniko se Merima posveča tudi ljudski glasbi in glasbi sveta. Sodelovala je pri Sevdah Opera z Nigelom Osbornom, enem vodilnih sodobnih britanskih skladateljev. Merima vodi tudi mojstrske razrede, med drugim za londonsko Guildhall School of Music. Predanost ljudski kot tudi sodobni glasbi ji omogoča raziskovanje novih glasbenih razsežnosti, ki jih zavzeto podaja mednarodnemu občinstvu. Merima je slišala Amirin album Rosa in jo nagovorila po koncertu v amsterdamski dvorani Concertgebouw. Dogovorili sta se, da se srečata v Sarajevu. Odigrali sta več koncertov in projekt je bil rojen.

Na albumu Zumra Amira in Merima skupaj raziskujeta silovitost in čustvenost sevdalink s prepletanjem sodobne harmonike in tradicionalnih melodij, besedil in pevske tehnike sevdalink. Njune sevdalinke so avtorsko zapete in kot take zvenijo iskreno, navkljub tradicionalističnem prepričanju, da morajo sevdalinke ostati »čiste«. Prepričani sta, da so sevdalinke živ organizem, ki potrebuje prostor za razcvet in razvoj. O projektu pravita: »Čeprav izhajajo sevdalinke iz bosanske grude, pa so čustva, o katerih govore univerzalna. Album Rosa je sevdalinke navdahnil z novim glasbenim jezikom ter mnogim ljudem omogočil vpogled v našo kulturo in tradicijo. Najin skupni projekt se osredotoča na razširjanje tega jezika z namenom nagovarjanja več kultur. Najina največja želja je, da bi čim več ljudi izkusilo izjemno lepoto sevdalink ter negovalo in ohranilo to bogato dediščino, ki prihaja iz Bosne in Hercegovine.«