Shakespeare je imel pomočnika

Strokovnjak za Shakespeara je s pomočjo računalniškega programa Pl@giarism odkril, da je eden največjih dramatikov vseh časov napisal le kakih 40 odstotkov Edvarda III., preostanek pa je delo Thomasa Kyda.

Objavljeno
19. oktober 2009 11.54
S. I.
S. I.
Štiri stoletja staro uganko, ali je angleški pesnik in dramatik William Shakespeare v resnici napisal Edvarda III., ki mu ga pogosto pripisujejo, je zdaj rešil računalnik. Natančneje računalniški program, spisan za razkrivanje plagiatov, je pri primerjavi te petdejanke z zgodnejšimi Shakespearovimi deli ugotovil, da je največji angleški dramatik igro iz leta 1596 napisal v sodelovanju s svojim sodobnikom Thomasom Kydom, ki je bil konec 16. stoletja eden izmed bolj priljubljenih piscev v Angliji.

 

Sir Brian Vicker, strokovnjak za Shakespeara na inštitutu za angleške študije na univerzi v Londonu, je prepričan, da je bard iz Avona, kakor mu tudi pravijo, napisal kakih 40 odstotkov Edvarda III., Kyd pa vse ostalo, poroča britanski Times. Profesor je pri raziskavi uporabil računalniški program, imenovan Pl@giarism, ki so ga razvili na univerzi v Maastrichtu, da bi lahko lovili študente, ki so prepisovali.

 

Program je primerjal jezik iz Edvarda III. z drugimi deli s konca 16. stoletja in ugotovil, da so dramatiki pogosto uporabljali enake vzorce govora, kar pomeni, da imajo svoj lingvistični prstni odtis. Pl@giarism identificira fraze z najmanj tremi besedami v delih znanega avtorja in jih nato išče v delih, katerih avtorstvo ni znano. V besedilih, za katera se ve, da imajo več avtorjev, ponavadi najde do dvajset zadetkov, saj so nekateri izrazi v splošni uporabi. Ko je Edvarda III. primerjal s Shakespearovimi dramami izpred leta 1596, pa je dobil kar dvesto zadetkov.

 

Po besedah profesorja Vickersa se ponavadi v dveh delih različnih avtorjev znajde od 10 do 20 podobnih fraz. »Računalnik izbira po tri besede skupaj, ki so lahko samo delci stavkov. A kadar gre na metafore ali bolj nenavadne besedne zveze, je to nekaj popolnoma drugega,« pojasnjuje. Na Shakespearove fraze je naletel v štirih prizorih, ki sestavljajo okoli štiri desetine drame. V preostalih prizorih je Pl@giarism našel dvesto zadetkov, povezanih z deli Thomasa Kyda, najbolj znanega po drami Španska tragedija, ki je močno vplivala na Shakespeara.


Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela.