Skupna kandidatura šestih mest vzhodne Slovenije

Šest mest vzhodne Slovenije je uradno vložilo kandidaturo za naziv Evropska prestolnica kulture 2012. Prijavitelj projekta je mestna občina Maribor. Moto kandidature je Čista energija.

Objavljeno
28. februar 2007 15.21
Poslanec Franc Kangler
Ljubljana - Štirje župani in dva podžupana mest vzhodne Slovenije so dopoldne na Maistrovo 10 dostavili devet škatel dokumentacije, ki so jo predali ministrstvu za kulturo in tako tudi uradno vložili kandidaturo za naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012. Prijavitelj projekta je mestna občina Maribor, moto kandidature šestih mest pa je Čista energija.

Moto in logotip mariborske kandidature pomenita energijo v kulturnem prostoru, ki naj se iz prestolnice kulture širi v vsa sodelujoča mesta, je ob predaji dokumentacije poudaril mariborski župan Franc Kangler. Kot je dejal, je dokumentacija dokaz, da resno mislijo s kandidaturo in da si je tudi želijo.
"Vesel sem, da je prvič po osamosvojitvi Slovenije prišlo do povezovanja med mestnimi občinami vzhodne kohezijske regije," je poudaril Kangler, ki meni, da je njihov projekt dober in pomemben za celotno Slovenijo in EU, saj gre za širitev kulturnega prostora.

Priprava kandidature za EPK je povezala vse kulturne ustvarjalce in organizatorje v Šaleški dolini, s čimer so prišli do programa, ki bo tudi njihov program za kulturo v naslednjih letih, je povedal velenjski župan Srečko Meh. Če bi bil izbran njihov projekt, bi se tako ravno s področjem kulture začela decentralizacija Slovenije, je poudaril Meh in pojasnil, da je mestna občina Velenje svoj program gradila okrog otroškega festivala, plesa, književnosti in industrijske dediščine.

Slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar je izpostavil posebnosti slovenskih pokrajin in Koroške ter izrazil upanje, da bo ravno ta mavrica posebnih značilnosti posameznih pokrajin, v katerih ležijo sodelujoča mesta, prepričljiv argument pri odločevalcih za podelitev naziva EPK.

"Skupna kandidatura šestih mest je dokaz, da se Slovenci zopet združujemo in da skupaj lahko pripravimo projekte, za katere sem prepričan, da bodo imel podporo in iz katerih bo razvidno, da smo pripravljeni in da lahko ponudimo dobro kandidaturo," je pristavil ptujski podžupan Mirko Kekec. Ptuj po njegovih besedah sodeluje na področju etnologije, arheologije, kulinarike in kulture vina ter srednjeveške arhitekture. "Po tem je Ptuj najbolj prepoznaven in s tem lahko doprinese kamenček v mozaik skupne kandidature," je dodal.

Murska Sobota je svoje h kandidaturi prispevala predvsem na področju domače obrti in književnosti, je bilo mogoče izvedeti od podžupana Murske Sobote Dezidera Šooša. Sicer pa si v Prekmurju od pridobitve laskavega naziva obetajo predvsem večjo prepoznavnost in da bi k njim zašlo več domačih in tujih turistov.

Po besedah novomeškega župana Alojza Muhiča pa je gradivo za kandidaturo dokaz, da je bilo veliko narejenega in da je uspeh leta 2012 zagotovljen. "Dokazali bomo, da z združenimi močmi lahko dosežemo pomemben uspeh," je dodal.