Slavje Lada Bizovičarja in TLP

V Cankarjevem domu v Ljubljani so podelili viktorje - slovenska priznanja na področju medijev in popularne kulture. Največ nagrad je šlo v roke avtorjem oddaje Tistega lepega popoldneva in njenemu voditelju Ladu Bizovičarju.

Objavljeno
25. marec 2007 00.22
Voditelj Jurij Zrnec ob podelitvi viktorjev
Ljubljana - V Cankarjevem domu so podelili viktorje - slovenska priznanja na področju medijev in popularne kulture. Priznanja so razdeljena v dve kategoriji, in sicer strokovni viktorji, ki jih izbere Akademija Viktor, in viktorji popularnosti, ki jih izberejo bralci revije Stop. Prireditev je ponovno vodil Jurij Zrnec, za vse povabljene pa po prireditvi pripravljajo veliko zabavo.

Med prejemniki viktorjev je sicer izstopala oddaja Tistega lepega popoldneva, ki si je prislužila strokovnega viktorja za tv oddajo in viktorja popularnosti za zabavno tv oddajo, dvakrat pa je bil nagrajen tudi voditelj te oddaje Lado Bizovičar. Bizovičar, ki se podelitve sicer ni udeležil, je dobil strokovnega viktorja za voditelja zabavne tv oddaje in viktorja popularnosti za televizijsko osebnost.
Dva viktorja popularnosti sta šla na Radio Hit, ki je, tako kot lani, premagal konkurenco v kategoriji radijskih postaj, v roke Špele Močnik z iste radijske postaje pa je šel tudi viktor za radijsko osebnost.

Med drugimi viktorji popularnosti si je oskarju podoben kipec za najboljšega glasbenega izvajalca prislužila rock skupina Siddharta, viktorja za lokalno, regionalno ali kabelsko tv postajo pa je prejela glasbena postaja MTV Adria.

Člani Akademije Viktor so medtem strokovnega viktorja za obetavno medijsko osebnost podelili Juretu Godlerju, ki gledalce spravlja v smeh v različnih oddajah, med drugim tudi v Hri-Bar. Viktorja za najboljšo informativno oddajo so že tretje leto zapored dodelili oddaji 24 ur s POP TV, medtem ko je viktorja za najboljšega voditelja informativne oddaje prejel Slavko Bobovnik s TV Slovenije.

V kategoriji igrane tv oddaje ali tv filma je, tako kot lani, slavila humoristična nanizanka Naša mala klinika. Kipcu za leto 2005 pa bo viktorja za 2006 dodala tudi oddaja Knjiga mene briga, ki je tudi letos prejela viktorja za otroško in mladinsko televizijsko oddajo. Najboljša dokumentarna tv oddaja je po mnenju Akademije Viktor plesni dokumentarec Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? režiserja Saša Podgorška.

Viktorja za posebne dosežke je revija Stop dodelila skupnemu projektu lanskega svetovnega prvenstva v nogometu, ki sta si ga organizirala Pro Plus in RTV Slovenija; Viktorja sta prejeli iz rok smukača Andreja Jermana. Drugi kipec za posebne dosežke pa je prejel popularni Jonas Žnidaršič za populariziranje blogovske kulture; podelil mu ga je režiser Dušan Jovanović.

Najpomembnejšo nagrado, viktorja za življenjsko delo, je letos prejel človek, ki je pustil svoj pečat na področju kulture - legendarni televizijski novinar, komentator, pisatelj in publicist Jože Hudeček.

Delo Hudečka je odlikovala izdelana argumentacija, blešeč, zgoščen slog, podkrepljen z neustavljivo subjektivnostjo avtorjeve interpretacije, duhovito samospraševanje in jedka, a vselej umestna kritična nota, se glasi utemeljitev nagrade.

Kipec je Hudečku, ki se gala podelitve nagrad ni udeležil zaradi padca, na njegovem domu izročil lanskoletni nagrajenec Tone Vogrinec. "Televizija me je zaznamovala za vse življenje in kdo ve, ali sem toliko in tako končno zaznamoval jaz tisti čas, ko sem na televiziji delal," je ob tem dejal Hudeček.

Prireditev je na domiseln način vodil plesno razpoloženi Jurij Zrnec, ki je s komentarji aktualnih dogodkov zabaval občinstvo in hkrati nastavil zrcalo slovenski družbeni sceni. Da so Viktorji res velika medijska prireditev, so dokazali številni priljubljeni slovenski estradniki in medijske osebnosti, ki smo jih na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma lahko videli v vlogi podeljevalcev nagrad. Veliko pa se jih je zgolj sprehodilo po rdeči preprogi in program spremljalo iz dvorane.