Slovenska noviteta, Zupančičev Razred

V SNG Drama Ljubljana se bo drevi ob 20. uri dvignila zavesa za še eno domačo noviteto, Razred Matjaža Zupančiča., na sceni in v kostumih Janje Korun in pod režijsko taktirko Mileta Koruna.

Objavljeno
16. december 2006 19.04
Direkotr SNG Drame Janez Pipan
Ljubljana - V SNG Drama Ljubljana se bo drevi ob 20. uri dvignila zavesa za še eno domačo noviteto, Razred Matjaža Zupančiča. Na sceni in v kostumih Janje Korun bodo na velikem odru pod režijsko taktirko Mileta Koruna nastopili Aleš Valič kot gost ter stalni člani ansambla Zvezdana Mlakar, Ivo Ban , Uroš Fuerst, Polona Juh, Saša Tabakovič in Andrej Nahtigal. S koreografijo je sodelovala Sinja Ožbolt, lektorirala je Metka Damjan, glasbeno opremo tvorijo posnetki skupine Laibach.

Za "gledališko igro" - kot jo sam opredeljuje - Razred je Zupančič prejel letos Grumovo nagrado za najboljše domače dramsko besedilo. Razred je po besedah ravnatelja ter umetniškega vodje Drame Janeza Pipana prva domača drama, ki se loteva posledic sodobnega kapitalizma. Zupančič se sooča z družbeno realnostjo v svetu šolstva in dela oziroma brezposelnosti. Izvirnost besedila je v njegovi metaforičnosti, prek katere se navezuje na domačo gledališko tradicijo.

Zupančič je prepričan, da mora drama "vedno razkriti neko sliko sveta", v Razredu je ta slika obenem komična in grozljiva, celo "krvava". Igra se giblje v polju političnega, sprašuje pa se tudi po današnji definiciji absurda. V Razredu zgodbe "praktično ni". Dogajanje je postavljeno v seminar za prešolanje. Režiser Korun je na predstavitvi premiere ta teden dejal, da Razred ponuja nekakšen vpogled v "možgane tega sveta". Igra je razpeta med resnobo in tragiko, celo burlesko. Za dramaturginjo Darjo Dominkuš je Razred novost v domači dramatiki.