Slovenska sedma umetnost (spet) v Portorožu

Letošnja osma izdaja Festivala slovenskega filma bo spet v Portorožu. V začetku decembra bo v Avditoriju na ogled 46 produkcijsko zanimivih filmov.

Objavljeno
25. oktober 2005 20.06
Ljubljana – Osma izdaja Festivala slovenskega filma (FSF) bo letos spet v Portorožu. Med 1. in 4. decembrom bodo v Avditoriju prikazali "produkcijsko zanimivih" 46 filmov vseh dolžin. FSF se bo šele v začetku decembra zgodil zaradi poznega imenovanja njegovega novega direktorja Jožeta Dolmarka. “Prihodnje leto ga nameravam prestaviti v drugi teden septembra,” je na predstavitvi v Ljubljani pojasnil Jože Dolmark, ki mu je Filmski sklad RS, nosilec FSF, podelil dvoletni mandat.

Dolmark, filmski publicist, scenarist, profesor na novogoriški dramsko-filmski gimnaziji, si je po lastnih besedah zastavil nalogo, da festival vrne tja, "kjer je pravzaprav doma", na Obalo. Festival mora biti, je prepričan, prepoznaven tako po kraju dogajanja kot tudi po bolj ali manj ustaljenem terminu. Zato ga namerava leta 2006 pripraviti "takoj po Benetkah", sicer pa ga, terminsko, umestiti med druge festivale v širši regiji, kot je festival scenarijev v Gorici, festivala v Pulju in Motovunu, tržaški festival Alpe-Adria.

Slovenska sedma umetnost ločena od LIFFe

Na vprašanje, zakaj FSF letos ni, tako kot lani, navezan na mednarodni ljubljanski LIFFe, je Dolmark odvrnil, da filmski delavci niso bili za to, pa tudi sam se nagiba k temu, da je pregled letne bere slovenskih filmarjev samostojen dogodek. K njemu bodo letos še bolj pritegnili obalno publiko, zlasti iz Kopra, "tretjega univerzitetnega mesta" v državi.

Ker je bilo v letih, ko je bil festival na Obali, precej pripomb na tehnično izvedbo v portoroškem Avditoriju, je Dolmark za tehničnega direktorja imenoval Radovana Čoka, ki bo odgovoren za čimboljše projekcije.

V boju bolj ali manj znani filmi

V tekmovalni program je Dolmark, ki je zaradi časovne stiske, kot je pojasnil, kar sam opravil tudi izbor, uvrstil igrane celovečerne filme Delo osvobaja Damjana Kozoleta , Dobro urejeni mrtveci Benjamina Filipoviča, Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča, Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, Uglaševanje Igorja Šterka in Voda v očeh Jožeta Baše. Za nagrade se bodo potegovali še celovečerni dokumentarni film Divided States of America Saše Podgorška, srednjemetražni plesni film Kaj boš počel, ko prideš ven od tod, ki ga je prav tako režiral Podgoršek, srednjemetražni igrano-dokumentarni film Valček za 4 Borisa Palčiča, študentski kratki igrani filmi - C'est la vie Florijana Skubica , Interieri Mateja Filipčiča, Jaz sem Vinko Igorja Gajiča, Nič novega, nič pretiranega Sonje Prosenc , Peter Kržišnik Alenke Kraigher, Solzice Aiken Veronike Prosenc, Uspavanka Borisa Dolenca, kratka animirana filma Koyaa Kolje Sakside in Zasukanec Špele Čadež. Na posebni projekciji bodo predstavili srednjemetražni dokumentarni film Et(h)nos, tudi mi Borisa Palčiča. Ostali filmi so uvrščeni v informativni program.

Retrospektiva del Jožeta Pogačnika

Jožetu Pogačniku , letošnjemu dobitniku Badjurove nagrade, ki jo za življenjske dosežke podeljuje Društvo slovenskih filmskih delavcev, je Dolmark namesto običajne razstave namenil retrospektivo, ki bo potekala v Gledališču Tartini v Piranu, kjer bodo cineastu tudi izročili nagrado. Retrospektivo pripravlja Matjaž Zajec.

Nagrade bo podeljevala "nevtralna žirija"

Festivalske nagrade vesne in ostala priznanja bodo podelili v nedeljo, 4. decembra. V festivalski žiriji - Dolmark jo je sestavil "čimbolj nevtralno"- so filmski kritik in zgodovinar iz Trsta Sergij Grmek Germani (1950), snemalec Zoran Hochstaetter (1955) iz Ljubljane in geograf, diplomat, publicist Franco Juri (1956) iz Kopra.

Televizija Slovenija letos ne bo imela svojega programa na Festivalu slovenskega filma in po Dolmarkovih napovedih pripravlja svoj festival.