Slovenski film v Helsinkih

V finski prestolnici se je v kinu Andorra s filmom Kruh in mleko Jana Cvitkoviča pričel Teden sodobnega slovenskega filma v Helsinkih.

Objavljeno
08. januar 2007 20.00
Cvitkovičev film "Kruh in mleko" je bil dobitnik zlatega leva leta 2001
Helsinki - V finski prestolnici se je drevi ob 18. uri v kinu Andorra s filmom Kruh in mleko Jana Cvitkoviča pričel Teden sodobnega slovenskega filma v Helsinkih. Do 16. januarja si bodo finski ljubitelji filma lahko brezplačno ogledali še Uglaševanje Igorja Šterka, Rezervne dele Damjana Kozoleta, Ruševine Janeza Burgerja, Pod njenim oknom Metoda Pevca, film Kajmak in marmelada Branka Djurića in Predmestje Vinka Moederndorferja, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Helsinkih.

V okviru Tedna sodobnega slovenskega filma v Helsinkih bodo prikazani tudi kratkometražni izdelki: Srce je kos mesa Jana Cvitkoviča, (A)torzija Štefana Arsenijeviča, film Otrok v času Maje Wiess, Bizgeci: Češnje in Bizgeci: Na jug Grege Mastnaka, film Perk Dušana Kastelica in "My first Cut" Zdravka Barišiča.

Predstavitev slovenskih filmov je plod sodelovanja slovenskega in finskega filmskega sklada, mestne občine Helsinki, Veleposlaništva RS na Finskem ter Finsko slovenskega kulturnega društva Slovenia Seura.

V času finskega predsedovanja Svetu EU je od 20. novembra do 15. decembra 2006 potekal Mesec sodobnega slovenskega filma 2000-2006 na Finskem. Program je obsegal filme, ki bodo sedaj predstavljeni helsinškemu občinstvu. Predstavitev filmov pa ni potekala le enosmerno, saj je v času finskega predsedovanja v Cankarjevem domu oktobrski program obogatil "Teden sodobnega finskega filma".