Slovensko-finska naveza Toronto Drug Bust v živo

V ljubljanskem Kinu Šiška bo v četrtek, 3. februarja, ob 21. uri nastopila Toronto Drug Bust in predstavila prvenec Enfant Terrible.

Objavljeno
01. februar 2011 22.01
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Projekt The Toronto Drug Bust je nastal poleti 2007 v Londonu, kjer so Izak Košir, Neil Leyton in Rich Ragany v studiu posneli enajst avtorskih pesmi. Naslednje leto se je projekt nadaljeval s sodelovanjem Izaka Koširja in finskega producenta ter člana skupine Turku Romantic Movement Ramija Helina. Prvenec Enfant Terrible je bil avgusta 2008 posnet večinoma v Ljubljani v studiu Garbage. Pesmi je produciral Rami Helin, ki je album nato zmiksal na Finskem. Pri snemanju so sodelovali še kitarist Tadej Košir (Neisha), bobnar Martin Janežič - Buco (Sausages), basist Jernej Kržič, bobnar Žiga Kožar, vokalistka Kate Hosking (Terrafolk), tonski mojster Drago Popović, kitarist Mišo Drobež (General Musashi) in še nekaj glasbenikov s Finske ter švedski glasbenik Mikael Lundin (Micke Ghost). The Toronto Drug Bust je mednarodni portal in radio Somojo nagradil kot rock skupino leta 2010, hkrati so bili edini slovenski izvajalci med nominiranci, naziv skupine leta pa jim je za las ušel, saj so pristali na drugem mestu. V Kinu Šiška bo zasedba Toronto Drug Bust nastopila v aktualni koncertni izdaji z nekaj gosti.

Izak Košir, gonilna sila zasedbe, nam je odgovoril na nekaj vprašanj.

Nastanek skupine Toronto Drug Bust je drugačen, kot je običajno za rock skupino. Začelo se je s projektom, zdaj pa ste prava skupina. V kakšni zasedbi?

V slovenski zasedbi smo jaz, kitarista Vid Polončič-Ruparčič in Tamir Gostiša, basist Jernej Kržič in bobnar Dorian Granda. V Kinu Šiška boste na odru lahko videli še našega finskega producenta Ramija Helina, ki bo tokrat sedel za klaviature. Poleg njega pa tudi kitarista Tadeja Koširja in Miša Drobeža, ki bosta gostovala na nekaj pesmih z albuma Enfant Terrible, pri katerem sta sodelovala.

Prvenec je bil odmeven tako doma kot v tujini. Povsod se je težko uveljaviti. Kaj in kako je treba delati za uveljavitev v tujini?

Poleg zanimivega izdelka moraš najbrž biti na pravem mestu ob pravem času. Prave formule najbrž ni. Vsi se trudimo - zakaj nekomu uspe, drugemu pa ne? Nimam pojma. To je najbrž eno izmed vprašanj brez odgovora. V glasbeni industriji matematični izračuni ne veljajo.

Verjetno je še najtežje prodati glasbo, to je rock v angleščini, ki jo izvaja na tisoče skupin po svetu.

Najbrž celo na milijone. Danes v glasbi ničesar ni lahko prodajati. V Sloveniji ti večina radijskih postaj da vedeti, da te bodo prej vrteli, če boš pel v slovenščini. Večina slovenskih glasbenikov in radijcev mi je svetovala, naj začnemo delati glasbo v slovenščini. Ampak ne bomo se prilagajali trgu. Naj nam pustijo še tisti kanček rokenrola, ki je ostal na tej razprodani sceni. Tega koščka ne damo.

So za odmevnost v mednarodnem glasbenem prostoru nujna besedila v angleščini?

Mislim, da ne - poglejte denimo Rammstein. So pa prednost, saj je angleščina univerzalni jezik in te lahko razume vsak. No, vsak, ki zna angleško. Teh pa je več, kot tistih, ki govorijo slovensko, ne? (smeh) Sicer pa to, da pišem v angleščini, ni prisiljeno - tako sem navajen. Poezijo lahko pišem v slovenščini, glasbe za zdaj še ne. Ko bo nastal komad v slovenščini, boš obveščen prvi. (smeh)

Kako se je skupina predstavila v živo na slovenskih odrih in v tujini?

Najprej decembra na domačem terenu, čeprav smo sprva načrtovali, da bomo začeli na Finskem, a se nam je tamkajšnja turneja prestavila na letošnjo pomlad. To je bila posledica tega, da bo album tam uradno izšel konec marca.

Imate v načrtu kak mednarodni poletni festival?

Ne, za zdaj so načrti le za slovenske poletne festivale. Če pa bomo dobili ponudbo za kak Exit in podobno, se je seveda ne bomo branili. Sicer pa se bomo mednarodnega trga in igranja v tujini intenzivneje lotili, ko bo narejena druga plošča, ki jo bomo začeli snemati še letos.

Toronto Drug Bust: The best of me