Slovo tria A-ha po 25 letih

Norveška pop skupina A-ha je naznanila konec sodelovanja, zaradi česar se bo vsak član odslej lahko posvetil »drugim aspektom življenja, naj so to humanitarno delo, politika ali karkoli drugega«.

Objavljeno
15. oktober 2009 21.14
Ma.B.
Ma.B.
Oslo - »Dobesedno smo živeli pravljico,« so zapisali v izjavi, »vendar se poslavljamo kot skupina in ne kot posamezniki«.

Norveški trio je mednarodno slavo požel s hitoma, kot sta The Sun Always Shines On TV in Take On Me v 80. letih. Njihov najnovejši album Foot Of The Mountain odraža vrnitev h koreninam popa in je v Veliki Britaniji zasedel peto mesto na lestvici albumov.

Kljub temu pa se skupini ni uspelo vrnitni na pota stare slave, ko je pevec Morten Harket veljal za najstniškega idola, zasedbo pa so venomer obkrožali številni oboževalci. Leta 1991 so celo postavili svetovni rekord s koncertom na stadionu Maracana v Rio de Janeiru pred 196 tisoč ljudmi. Po letu 1993 in manj komercialno uspešnem albumu Memorial Beach se je trio odzval le še vabilom za slavnostni koncert ob podelitvi Nobelovih nagrad.

Skupina je sicer napovedala še poslovilno turnejo, preden se bodo dokončno razšli, vendar je potrjen le končni koncert 4. decembra 2010.