Smeha do solza

V ljubljanski Unionski dvorani je aameriški stand up komik Michael Winslow v treh razprodanih večerih očaral občisntvo. Odlična sta bila tudi Jure Godler in Tilen Artač s predstavo v angleščini Profesorja.

Objavljeno
08. oktober 2009 18.05
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Stand up komiki so se v zadnjem desetletju povsem uveljavili tudi pri nas in brez težav polnijo manjše in večje dvorane. Razvpiti (dobesedno) stand up komik Američan Michael Winslow je povsem upravičeno znan kot 10.000 glasov, kajti verjetno ga ni glasu, zvoka ali hrupa, ki ga ne bi znal ponoviti. Tako je kar tri večere zapored napolnil Unionsko dvorano, kot gosta pa sta nastopila pianist Jure Godler in violončelist Tilen Artač.

Vendar pa njuna predstava Profesorja, ki sta jo pripravila za izvoz in je v angleščini, ni opravila vlogo »predskupine«. Bila je povsem enakopraven del večera stand up komedije, v bistvu je šlo za dve predstavi za ceno ene vstopnice.

Za mednarodno občinstvo je treba pripraviti nekaj univerzalnega, zato sta se Godler in Artač lotila klasične glasbe, kateri sta dodala šaljivost in pa tudi čarovniške trike, med katerimi so bili nekateri v redu, nekaj pa jih bo treba še izpiliti.

Ker je njuna glasbena predstava bila v angleščini, oba pa sta tudi zelo solidna glasbenika, je bilo vendarle potrebno kar nekaj znanja, da so se odkrivali tudi njuni drobni biseri v predstavi, katerim so se nasmehnili le nekateri.

Na hudomušen način pometata tako z renesanso, barokom, klasiko, romantiko, popularno glasbo ter avantgardo. Predstavo Profesorja sta tako dejansko testirala na domačem občinstvu, ker pa je dovolj internacionalno zastavljena bo gotovo zanimiva tudi tujcem.

Michael Winslow pa je očaral s svojo neverjetno zmožnostjo posnemanja naravnih in nenaravnih zvokov. Najavljen je bil kot prvi beat box, človeška ritem mašina, in to je kar nekajkrat demonstriral v splošno zadovoljstvo. Tudi on je svoj nastop omejil predvsem na popularno kulturo oziroma na glasbo in film. Prvo seveda, ker lahko »zaigra« na vsak inštrument. To je demonstriral kar nekajkrat, najbolje pa ko nas je popeljal v Woodstock in zaigral Purple Haze Jimi Hendrixa ter za nas obudil Louisa Armstronga, saj nam je z njegovim glasom zapel pesem What a Wonderful World.

Seveda pa je bil še najbolj domač v filmskih temah, saj je sodeloval pri številnih filmih, kot pravi v vseh neštetih nadaljevanjih Policijskih akademij, ter med drugim tudi pri Lucasovih Vojnah zvezd. Občinstvu je to demonstriral, ko je poskrbel za vse zvoke v delčku četrtega dela Vojne zvezd, kjer Han Solo, Chewbacca in Luke Skywalker streljajo vesoljska plovila hudobcev.

Dvojni večer stand upa je bila dobra priložnost primerjave domače in tuje komike in domača se je več kot odlično odrezala. Pianist Jure Godler in violončelist Tilen Artač ter beat boxer Michael Winslow pa so za slovo izvedli še eno raztreščeno Vivaldijevo skladbo in tako skupaj zaključili večer.