Sodobni ustvarjalci v ljubljanskih razstaviščih

Galeriji Equrna in Ganes Pratt bosta od 11. januarja gostili postavitvi mladih ustvarjalcev Mete Grgurevič in Jaše. V galeriji Škuc razstava "Space Invaders" kustosinje Alenke Gregorič.

Objavljeno
10. januar 2007 12.25
Jaša Mrevlje
Ljubljana - Galeriji Equrna in Ganes Pratt bosta od četrtka, 11. januarja, gostili postavitvi mladih ustvarjalcev Mete Grgurevič in Jaše. Jaša se bo v Equrni predstavil s projektom "Radikal Chic", Meta Grgurevič pa bo v bližnji galeriji Ganes Pratt gostovala z razstavo "The HuntHer". Razstavi bodo odprli ob 19. uri.

V galeriji Škuc bodo uro pozneje na ogled postavili razstavo "Space Invaders", ki jo je pripravila kustosinja Alenka Gregorič . Na njej bodo razstavljena dela umetnikov iz Rusije, Romunije, Irske in Bolgarije.

Galerija Ganes Pratt

V besedilu k samostojni razstavi z naslovom "The HuntHer" je multimedijska ustvarjalka Grgurevičeva (1979) zapisala: "Nisem lovec, saj sem ženska, sem nabiralka, krvoločna nabiralka, ki opreza za oblikami za nove trofeje." Grgurevičeva se pri ustvarjanju poslužuje različnih medijev, k temi svojih del pa pristopa analitično in postopno, so sporočili iz galerije.

Galeriji Equrna

Jaša (1978) se v projektu "Radikal Chic" loteva odnosa med umetnostjo in modo. O mladem slikarju je Franci Zavrl zapisal, da deluje kot "shizofren" otrok sodobne potrošniške družbe, kar odražajo tudi njegovega dela. "Kljub temu, da 'frenetično' zbaše vase vse možne informacije, brez v naprej pripravljeni formalnih ali konceptualnih filtrov, snov posledično zreducira in na koncu najde pravo ravnotežje", je pojasnil.

Mlajša generacija ustvarjalcev

Grgurevičeva in Jaša (Mrevlje) sta predstavnika najmlajše generacije ustvarjalcev, ki sodijo v umetniško situacijo, značilno za večino držav nekdanje Vzhodne Evrope. Mladi avtorji v iskanju individualnosti ne iščejo materiala v družbenih in političnih spremembah, temveč raziskujejo predvsem možnosti vizualizacije snovi.

Bodoče generacije umetnikov se oddaljujejo od promocije tako imenovanega "East Arta" in se želijo vse bolj uveljaviti kot predstavniki "Umetnosti nove Evrope", ki naj bi združevala območje novih članic EU in Balkana.

V Škucu “Space Invaders”

Na razstavi "Space Invaders" v Škucu se bodo predstavili Valerij Košljakov iz Rusije, Dan Perjovschi iz Romunije, Garrett Phelan z Irske in Nedko Solakov iz Bolgarije. Postavitev se želi približati predpostavki, da so stene in prostor v galeriji lahko tudi funkcionalen del razstave oziroma del razstavljenih umetnin.

Perjovischi risbe pošiljal po faxu

Perjovschi bo predstavil risbe, ki jih je v galerijo pošiljal po faksu, v galerijski prostor pa jih je po lastni presoji umestila Gregoričeva, kar odpira vprašanje odsotnosti ustvarjalca pri pripravi razstave. Tudi Phelanovo risbo na tleh ene od sob Škuca, je po natančnih navodilih umetnika izdelala tretja oseba.

V galeriji so se v dialogu s Košljakovom dotaknili problema tržne naravnanosti sodobne umetnosti, ki je omejena predvsem na zahodni svet, vendar neusmiljeno prodira na vzhodnoevropski prostor. V kontekstu razstave malce izstopajo dela Solakova, ki se predstavlja s štirimi printi, na katerih se izrišejo male podrobnosti, ko si jih ogledamo od blizu.

Razstava bo na ogled do 9. februarja.