Spet imamo dobro glasbo

Val 202 Radia Slovenija je tudi letos z javnim razpisom izbral nove pesmi slovenskih avtorjev in izdal predstavitveni album Val 09. Nanj so uvrstili 15 skladb od nekaj več kot 140, koliko jih je prispelo na razpis.

Objavljeno
05. november 2009 15.43
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Pod geslom Imamo dobro glasbo je lani drugi program nacionalenga radia izvedel prvega od sedaj že tradicionalnih natečajev za kakovostno slovensko popularno glasbo. Namen je bil spodbuditi avtorje k pisanju in izvajanju izvirne in raznovrstne popularne glasbe. Po kompilaciji Val 08 je nedavno izšla kompilacija Val 09 in kot so obljubili selektorji Andrej Karoli, Igor Bašin, Jure Longyka in Jernej Vene, se obeta tudi kompilacija Val 10, ki bo zelene barve.

Letošnja kompilacija Val 09, ki je izšla pri Založbi kaset in plošč RTVS, je nekoliko bolj ostro rockovska. Nanjo so uvrstili 15 skladb od nekaj več kot 140, koliko jih je prispelo na razpis. Kot so zapisali v spremnem ovitku je »zbirka Val 09 lahko odskočna deska, ni pa pot med zvezde. Tokratna kompilacija se šibi pod tršim rockovskim zvokom. Stvarnost je pač takšna, kot je, in ponuja vedno več razlogov za jezo.«

Štiri zasedbe s kompilacije so se ob izidu tudi predstavile v ljubljanskem Kinu Šiška. Prva je bila zasedba Mc Laren, ki je na kompilaciji zastopana s skladbo Delfina. Atraktivnejša zastopniki kompilacije Val 09 sta bila pevka Katarina Juvančič s kitaristom Dejanom Lapanjo, katerima se je z dobrom in banjom pridružil Andraž Mazi. Vse skladbe, ki so jih zaigrali, so imele odmeve ljudske glasbe, izvedene pa so bile v country blues maniri. Tudi skladba, ki je bila uvrščena na kompilacijo Uej uej (Magdalenca). Odločno rockovsko je v Katedrali Kina Šiška zvenela zasedba Adijo kultura, ki je na kompilaciji zastopana s skladbo Sneg.

V živo se je predstavila tudi tolminska zasedba Feedback, ki preigrava instrumentalen rock z različnimi odtenki od bluesa do jazza. Je zasedba z najdaljšim stažem na kompilaciji Val 09, saj obstaja že 10 let in je nedavno izdala svoj tretji album. Kompilacijo Val 09 zaključijo z balado Zbogom. Predstavitveni večer kompilacije Val 09 v ljubljanskem Kinu Šiška pa so s samostojnim koncertom zaključili celjski Stranci, ki so lansko kompilacijo Val 08 odprli s pesmijo Srečka Kosovela Rdeča raketa in bodo te dni izdali svoj drugi album.

Projekt iskanja in predstavljanja dobre slovenske glasbe je vzročen primer opravljanja javne funkcije nacionalnega radia. Tovrstno spodbujanje glasbenega ustvarjanja bi si lahko kot zavezo prevzeli tudi drugi mediji nacionalnega pomena.