Spoznajmo Rusijo, spoznajmo se v ruščini

V Ljubljani delujoči Center ruskega jezika in kulture, Ruski ekspres, je pripravil vrsto dogodkov, s katerimi želijo Slovencem približati kulturo in tradicije Rusije ter razbiti stare stereotipe.

Objavljeno
20. februar 2007 16.51
Ljubljana - Letošnje leto so v Rusiji proglasili za leto ruskega jezika in kulture. V Ljubljani delujoči Center ruskega jezika in kulture, Ruski ekspres, je v tej luči pripravil vrsto dogodkov. Njegova direktorica Olga Kupljenik je povedala, da so za sredo, 21. februarja, ob 17. uri v Slovanski knjižnici v Ljubljani pripravili nov večer Spoznajmo Rusijo, spoznajmo se v ruščini. Gre za drugi dogodek, ki se bo v organizaciji centra letos zvrstil v Sloveniji. Prvega ruskega večera se je udeležilo prek sto obiskovalcev.

Večeri kot spodbuda k aktivnemu učenju ruščine

Leto 2007 je za leto ruskega jezika in kulture razglasil ruski predsednik Vladimir Putin. V Ljubljani pa so se po besedah Kupljenikove odločili za njegovo obeleževanje s ciljem, da bi Slovencem približali kulturo in tradicije Rusije, razbili stare stereotipe in spodbudili Slovence k bolj aktivnemu učenju ruščine, "svetovnega jezika, ki je bil kar nekaj časa nezasluženo odrinjen na stran".

"Trdno sem prepričana, da ni pravega učenja jezika brez spoznavanja kulture države, jezika katere se učiš. Od tod je tudi slogan Spoznajmo Rusijo, spoznajmo se v ruščini, ki bo spremljal prireditve Ruskega ekspresa skozi celo leto 2007," pojasnjuje direktorica omenjenega centra.

21. februarja o ruskih babuškah in okrašenem posodju

Na sredinem večeru v Slovanski knjižnici na Einspielerjevi 1 bodo obiskovalci lahko spoznali rusko tradicionalno obrt, lepoto ruskih babušk, bogato okrašeno posodje, ki je krasilo mize ruskih carjev. Poleg tega se bodo lahko naučili nekaj preprostih fraz kot pomoč pri srečanjih z Rusi. Večer bo sklenilo nagradno žrebanje z bogatimi nagradami.