Štart z Laibach in Juno Reactor

Po uvodnem koncertu skupine Pankrti gre zdaj zares. Drugi bodo na odru nastopili Laibachi in Juno Reactor. Direktor Simon Kardum je do konca leta napovedal 30 večinoma koncertnih dogodkov.

Objavljeno
17. september 2009 19.10
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Po uvodnem koncertu skupine Pankrti, ki so 28. avgusta testirali Katedralo v novem Centru urbane Kulture Kino Šiška, gre tokrat zares. Naslednji upravičenci do razdevičenja nove koncertne dvorne v Ljubljani so seveda naši največji mednarodni zvezdniki Laibach, skupina, ki je poleg Pankrtov soustvarila pojem sodobne slovenske popularne glasbe. V podporo pa jim bo britanska zasedba Juno Reactor, s katerimi so se Laibach že nekajkrat srečali.


Simon Kardum, direktor CUK Kino Šiška, je ob predstavitvi programa napovedal do konca leta 30 večinoma koncertnih dogodkov, Matjaž Manček, pomočnik direktorja CUK Kino Šiška za glasbeni program, pa je povedal, da bo glasbeni program atomik in harmonik. »Atomski v smislu pozitivne nabitosti, harmoničen v smislu žanrske raznolikosti in uravnovešenosti. Uvodni teden to dovoj jasno nakazuje profil glasbenega programa. Od alter rocka, elektronike do hiphopa, zvrstili se bodo veterani, kot tudi mlade sile, uveljavljeni in manj uveljavljeni glaseniki.« Posebej atraktivna nastopa do konca leta bosta koncerta Diamande Gallas, ki bo nastopila v okviru festivala Mesto žensk. in pa znamenite settleške rockovska zasedbe Mudhoney.

Brane Rončel je povedal, da je Ljubljana končno dobila nek vmesni koncertni prostor med Cankarjevim domom in Metelkovo, tako da se je rad pridruži pripravi programskih vsebin. Njegov jesenski izbor obsega koncerte jazzovskega kitarista Mika Sterna s triom, basista Marcusa Millerja, ki bo s skupino in trobentačem Christianom Scottom pripravil posvetilo Milesu Davisu, jazz-hip-hop projekt Guru'z Jazzmatazz, švedskega trobentača Nilsa Pettra Molvaerja, izumitelja afrobeata bobnarja Tonyja Allena in pa izvrstnega blues kitarista Robbena Forda. Rončel je poudaril, da bodo vsi predstavili svoje nove plošče.

Irena Povše, ŠKUC Buba, je povedala, da pripravljajo glasne koncerte zasedb Mudhoney, kar je še nek stari dol ljubljanskemu občinstvu, kot predskupina pa bodo nastopili The Frictions, še en projekt ljubljanskega Seattlečana Chrisa Eckmana, v Kinu Šiška pa bo nastopila tudi Lydia Lunch. Tudi za ljubitelje heavy metala so odprta vrata Kino šiška, saj bodo tam doneli tako rahlo psihedelični Porcupine Tree, funk metalci Living Colour ter domačini Noctiferia.

Jani Novak iz skupine Laibach je predstavil prijateljsko skupino Juno Reactor, s katero so se že nekajkrat srečali. Za otvoritveni nastop bodo Laibach predstavili nove različice nekaterih svojih starejših skladb iz začetnega obdobja. Ben Watkins, vodja zasedbe Juno Reactor, pa je s ponosom predstavil člane, še posebej novega sodelavca v skupini, japonskega kitarista Sugiza (Yasuhiro Sugihara), zvezdnika japonske superskupine S.K.I.N. Juno Reactor bodo poleg starejših skladb predstavili svojo novo ploščo Gods And Monsters, na odru pa se jim bodo pridružili še tolkalci iz Južne Afrike.