Šterkljeva nagrada Vilijemu Černu

Pri Komnu so slovesno podelili letošnjo, že deseto, Štrekljevo nagrado. Tokrat jo je občina Komen namenila znanemu slovenskemu narodnemu buditelju, profesorju slovenskega in italijanskega jezika, pesniku in ustanovitelju etnološkega muzeja v Bardu v Terski dolini Viljemu Černu.

Objavljeno
27. junij 2010 21.32
Ba. P., STA
Ba. P., STA
Komen - S to nagrado se je tudi Slovenija poklonila velikemu Slovencu v zamejstvu, ki je v veliki meri zaslužen za ohranitev slovenskega jezika in ohranitev narečja v Terski dolini, je ob pozdravu prejemniku nagrade na slovesnosti na Štrekljevi domačiji na Gorjanskem pri Komnu dejal podpredsednik Svetovnega slovenskega kongresa Tomaž Pavšič.

Viljemu Černu so nagrado podelili za ohranjanje slovenstva slovenskega jezika in kulture na zahodnem delu slovenskega etničnega prostora. Kot je pojasnil župan občine Komen in predsednik komisije za izbiro Štrekljevega nagrajenca Uroš Slamič, je Černojev delež velik in neprecenljiv.

Na polnem dvorišču Štrekljeve domačije v Gorjanskem je nagrajencu čestital tudi slovenski minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš. V svojem nagovoru je dejal, da se je ob podelitvi druge Štrekljeve nagrade spraševal, ali bo dovolj tako zaslužnih in predanih ljudi, ki si bodo zaslužili Štrekljevo nagrado za svoje delo. "Sedaj pa ugotavljam, da je to iz občinske pobude preraslo v pomembno slovensko nagrado in vesel sem, da gre tokrat v roke Viljemu Černu," je dejal Žekš.

Minister je še poudaril, da bomo morali v Sloveniji spremeniti odnos do narečij. "Zavedati se moramo, da so narečja bogastvo slovenskega jezika," je še dejal Žekš.

Slavnostni govornik Roberto Dapit, ki že dvajset let sodeluje s "sodobnim Čedermacem v Terski dolini" Viljemom Černom, je poudaril nagrajenčev pomen za preživetje slovenske besede v zamejstvu. Tudi probleme, ki jih imajo trenutno Slovenci v tem delu Furlanije-Julijske krajine, kjer je izpostavil predvsem problem špetrske šole, se bo z enotnostjo in preseganjem dvojnosti lahko rešilo, je še dejal Dapit.