Stroj za vse poletje

Retrospektiva glasbene skupine The Stroj v muzeju premogovništva.

Objavljeno
30. maj 2017 16.34
The Stroj
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - V Muzeju premogovništva Slovenija bo od danes do konca poletja na ogled retrospektivna razstava vseh področij delovanja skupine The Stroj. Kolektiv The Stroj je razstavo pripravil ob 20. obletnici delovanja oziroma prve vaje in jo naslovil Sila zvoka - ritem časa.

Glasbeni kolektiv The Stroj je nastal leta 1997 v Laškem in pred kratkim so tam pripravili tudi slovesnost ob obletnici začetkov. Najprej so delovali kot osemčlanska tolkalna zasedba, ki je glasbo izvajala s pomočjo odpadnih plastičnih in kovinskih sodov, odsluženih strojnih delov ter različnih delovnih orodij.

Leta 2000 so The Stroj izdali prvenec z naslovom Ventilator, vmes nastopali in snemali glasbo, pred štirimi leti pa je izšel njihov četrti album Metafonik, ki ga je lani ameriška založba Metafonik že ponatisnila. Na njem so tolkala nadgradili z inštrumenti in elektroniko, kar je njihovemu industrijskemu zvoku dodalo retro futuristično dimenzijo, saj se je skupini pridružil Stane Špegel. The Stroj je s singlom in videospotom Skin Scream s tega albuma navduševal občinstvo na številnih festivalih po Sloveniji, na Hrvaškem in v Makedoniji.

Ustanovitelj skupine Primož Oberžan se ob iskanju inštrumentov na odpadih ukvarja z uporabo tehnologije in industrijske estetike. Njihov zvok se je z leti spreminjal in nadgrajeval, še vedno pa temelji na značilnem zvoku tolkal in zvočnih strojev lastne izdelave.

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju je gostil že številne umetnike, tako na površju kot v najgloblje ležečem razstavišču skulptur v Sloveniji, 160 metrov pod zemeljsko površino.