Svet pričakuje zmagovalce

Milijoni ljubiteljev filma po svetu že ugibajo, kdo bodo letošnji dobitniki prestižne nagrade ameriške akademije za najboljše dosežke v filmski industriji.

Objavljeno
25. februar 2007 23.32
Dvorana Ivar Theatre v Hollywoodu Kaliforniji, so že 72. krat podelili nagrade za najslabše filme leta, ki so jih poimenovali Zlate maline
Hollywood/Los Angeles/Pariz - Milijoni ljubiteljev filma po svetu že ugibajo, kdo bodo letošnji dobitniki prestižne nagrade ameriške akademije za najboljše dosežke v filmski industriji. Vse je pripravljeno za začetek slavnostne podelitve oskarjev, ki se bo začela v ponedeljek ob 2. uri zjutraj po evropskem času in bo potekala v dvorani Kodak Theatre. Takrat si jo bodo na televizijski mreži Kanal A v prenosu lahko ogledali tudi slovenski gledalci.

Kdo so osrednji favoriti?

Britanci ugibajo ali jih bo kot dobitnica nagrade za najboljšo žensko vlogo razveselila igralka Hellen Mirren, ki v filmu Kraljica (The Queen) režiserja Stephena Frearsa, upodoblja lik kraljice Elizabete II. Mirrnova ima po mnenju mnogih komentatorjev največ možnosti za zmago v tej kategoriji.

Forest Whitaker se s predstavitvijo ugandskega diktatorja Idija Amina v filmu Poslednji škotski kralj poteguje za naslov letošnjega najboljšega igralca. S svojo vlogo je že prepričal ameriško filmsko korporacijo in komisijo zlatega globusa. Za kategorijo najboljši film leta 2007 so bili izbrani naslovi Kraljca, Babel, Pisma iz Ivo Jime in Mala gospodična Sunshine.

Režiser Martin Scorsese, ki je bil kar sedemkrat nominiran, vendar oskarja še ni prejel. Za mafijski triler Dvojna igra ga je ameriška zveza režiserjev predlagala za najboljšega filmskega ustvarjalca leta 2006.

Po mnenju filmskih poznavalcev naj bi imel največ možnosti za zmago film Babel s Cate Blanchett in Bradom Pittom, ki govori o nerazumevanju in družinskih vezeh. Ta film je v Cannesu že prejel nagrado za režijo ter zlati globus. Njegov najresnejši tekmec je film Dvojna igra.

Zlate kipce bodo zmagovalcem izročili nekdanja oskarjevka, igralka Nicole Kidman in Reese Whiter ter zvezda novega Jamesa Bonda, Daniel Craig.Dan pred podelitvijo ameriških filmskih nagrad oskar so v Hoolywoodu posebno pozornost s podelitvijo nagrad, imenovanih Zlate maline, izkazali tudi najslabšim filmom minulega leta.

Pred podelitvijo filmskih nagrad oskar so v Hoolywoodu posebno pozornost s podelitvijo nagrad, imenovanih Zlate maline, izkazali tudi najslabšim filmom minulega leta.

Sharon Stone je postala najslabša igralka letošnjega leta

Sharon Stone, ki jo je vloga v filmu Prvinski nagon iz leta 1992 uvrstila med prepoznavnejše ameriške igralke, je zaigrala tudi v drugem delu, za kar pa si je v soboto prislužila nagrado za najslabšo glavno igralko.

Poleg maline za najslabšo igralko si je film prislužil še malino za najslabši film, najslabši scenarij in najslabše nadaljevanje. "Neprijeten, neerotičen, negledljiv," je film komentiral eden od ocenjevalcev.

Podvodna deklica z malino za najslabšo režijo

V ospredju prejemnikov malin, ki so jih začeli podeljevati leta 1980, sta še filma Podvodna deklica (Lady in the Water) z malino za najslabšo režijo in najslabšo stransko moško vlogo ter komedija Lopov z otroškim obrazom (Little Man), ki je prejel tri maline.

Organizatorji malin so boj za nagrado za najslabšo stransko igralko označili kot "tesen boj med blondinkama brez talenta", a na koncu je slavila Carmen Electra pred Jenny McCarthy.

Cezarja za najboljši film je osvojila Lady Chatterly


V Parizu so v soboto podelili filmske nagrade cezar. Nagrado za najboljši film je prejela strastna filmska priredba klasičnega romana D. H. Lawrencea "Lady Chatterley", ki je zmagala še v štirih kategorijah. Nagrado za najboljši tuji film pa je dobil ameriški "Naša mala mis" (Little Miss Sunshine).

Lady Chatterley režiserke Pascal Ferran, ki so ga kritiki časnika Le Monde opisali kot film, poln "prvinske in čutne lepote", je poleg cezarja za najboljši film dobil tudi nagrado za najboljšo igralko (Marina Hands), najboljšo priredbo, najboljšo kostumografijo in najboljšo fotografijo.

Grozljivke so tudi prejele cezarje

Štiri nagrade si je prislužila tudi srhljivka "Ne le dis a personne" (Ne povej nikomur) Guillaumea Caneta, ki je prejela cezarja za najboljšega režiserja, najboljšega igralca (Francois Luzet), najboljšo glasbo (Mathieu Chedid) in najboljšo montažo.

Ambiciozna zgodovinska kronika "Domorodci" (Indigenes) Rachida Bouchareba, zgodba o severnoafriških vojakih, ki so se med drugo svetovno vojno bojevali na strani zaveznikov, je imela devet nominacij, a se je morala na koncu zadovoljiti le s cezarjem za najboljši scenarij. Film je sicer nominiran tudi za oskarja v kategoriji za najboljši tuji film.

Merad je prejel cezarja za najboljšo stransko vlogo

Cezarja za najboljšo stransko vlogo je prejel Kad Merad za film "Je Vais Bien, Ne T'en Fais Pas" (V redu sem, ne jemlji si k srcu) Philippea Lioreta. Prvič pa so v Parizu podelili tudi nagrado za najboljši dokumentarni film, ki jo je prejel "Dans la peau de Jacques Chirac" (V koži Jacquesa Chiraca), film Karla Zeroja in Michela Royerja.

Našo malo mis izrinil Almodovarja

Naša mala mis, ki je nominiran za štiri oskarje, je v kategoriji najboljši tuji film izrinil film Pedra Almodovarja Vrni se (Volver) in Kraljico Stephena Frearsa.

V Parizu so podelili dvajset nagrad, za katere je glasovalo več kot 3000 poklicnih filmarjev. Posebni častni nagradi sta prejela francoska igralka Marlene Jobert in njen britanski kolega Jude Law.