Svetniki gredo, ministrica ostaja

Pet od sedmih članov Nacionalnega sveta za kulturo odhaja.

Objavljeno
17. december 2015 20.02
Julijana Bizjak Mlakar. Tiskovna konferenca Ministerstva za kulturo v Ljubljani, 15. julija 2015
Igor Bratož
Igor Bratož
Ljubljana – Na ultimat Nacionalnega sveta za kulturo, ki je od predsednika vlade zahteval, naj do 17. decembra razreši ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar, ni bilo odgovora. Večina svetnikov bo jutri odstopila, vabljeni pa so na sestanek v parlament in vlado.

Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) Metod Pevec, ki je napovedoval, da bo pet od sedmih članov sveta napisalo odstopne izjave, če se vlada ne bo jasno odzvala na vse tisto, kar so zapisali v javnem pismu o žalostnih razmerah v slovenski kulturi, je za STA izjavil, da kljub vabilu na današnji sestanek s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in vabilu v kabinet predsednika vlade odločitve ne bodo spremenili, ampak bodo danes odstopili, sestanka pa se bodo udeležili: »Zdi se nam higienično, da podrobneje pojasnimo, če jih karkoli zanima.«

Po napovedih bodo odstopne izjave poleg Pevca napisali Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan, Uroš Lajovic in Jadranka Plut pa ne, vsak zaradi svojih vzrokov, prvi se s peticijo ni strinjal, druga je ministrici namenjene očitke podprla, ne pa tudi odstopa svetnikov, saj bi to ogrozilo avtonomnost edinega organa civilne družbe, ki na podlagi javnih pooblastil zastopa kulturniške interese v dialogu z vlado, kot je NSK označil pisatelj Vlado Žabot.

Pevec je včeraj povedal: »Nam pač kultura razpada na vladni del, ki je zaščiten s kolektivnimi pogodbami, sindikati in še marsičem, in nevladni del, ki amortizira vsa varčevanja, vse ukrepe in kjer se zgodijo samo omejitve.«

Kot smo poročali, je peticijo proti rezom v kulturi podpisalo 2506 kulturnih ustvarjalcev, poleg njih vrsta kulturnih združb od Skupnosti muzejev Slovenije, Združenja splošnih knjižnic, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov do Društva gledaliških režiserjev zveze kulturniških društev Asociacije, Državnega sveta in drugih.