Svoboda govora in cenzura v predstavi

Režiser Jure Novak v predstavi nastopa v vlogi kuratorja, ki je preganjane umetnike povabil, naj za predstavo oblikujejo svoj odziv ali komentar na temo umetniške svobode in cenzure. Zakaj »točke« Eclipse ne bo?

Objavljeno
04. november 2010 11.53
Jela Krečič
Jela Krečič
Umetnike, umetniške tandeme in skupine, kot so performerski duo Eclipse, pisatelji Matjaž Pikalo, Breda Smolnikar, Ive Tabar in Goran Vojnović, povezuje to, da so bili zaradi svojih umetniških del v nekem trenutku podvrženi tožbam, policijskemu pregonu ipd. Predstava V imenu ljudstva! v režiji Jureta Novaka, ki bo premierno prikazana nocoj v Gledališču Glej, v središče postavlja prav vprašanje umetniške svobode, svobode govora in cenzure. Natančneje, V imenu ljudstva! se osredotoča na pozicijo umetnika in na status umetniške svobode v sodobnih družbah skozi pravne in etične okvire. Odpira problematiko soočanj pravic ustvarjalca in svobode govora z osebnostnimi in materialnimi pravicami posameznikov ter skupin.

Režiser predstave Jure Novak nastopa v vlogi kuratorja, ki je naštete umetnike povabil, naj za predstavo oblikujejo svoje odzive, komentarje na temo umetniške svobode in cenzure. Igralci Maruša Kink, Rok Kunaver, Vasilij Vasko Polič, Vasja Kokelj v predstavi nastopajo v dramskem materialu, ki povezuje posamične »točke« preganjanih umetnikov. Na premieri in prvi ponovitvi bo poseben gost Janez Janša, ki ga je v času nastajanja predstave doletel policijski pregon na Hrvaškem.

V imenu ljudstva! je poldokumentarna predstava, ki umetniško svobodo, svobodo govora artikulira skozi konkretne primere pregonov nekaterih avtorjev in njihovih umetniških del. Sprva napovedanega nastopa tandema Eclipse v predstavi ne bo. Po besedah Samire Kentrič, ene od umetnic iz tandema Eclipse, sta nameravali performans In emotion we break – v njem je eden od motivov Mati božja s Ptujske gore, zaradi katerega sta bili pred tremi leti ovadeni – za to predstavo nekoliko spremeniti in reinterpretirati. Po njenih besedah sta imeli priprav-ljeni dve verziji. Sprva se je zdelo, da drznejše variante ne bo mogoče izvesti, nato pa se je izkazalo drugače. Režiserju je bila po njunem bližje alternativna različica, medtem ko sta sami vztrajali pri radikalnejši. Po besedah režiserja Novaka je z Eclipse prišlo do kreativnega nesporazuma, predvsem glede vsebinskih in estetskih vidikov, zaradi česar je vabilo umetnicama umaknil. Dodal je še, da bo umik vabila tematiziral v predstavi.

Iz tiskanega Dela