Tarja Turunen spet v Križankah

V ljubljanske Križanke se vrača popularna finska pevka Tarja Turunen, ki je tam nastopila še kot pevka skupine Nightwish. Za ogrevanje pa bosta poskrbeli skupini Furnaze iz Velike Britanije in Kings Of Modesty iz Finske. Koncert se začne danes ob 20. uri.

Objavljeno
13. oktober 2009 17.10
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
V sredo, 14. oktobra, ob 20. uri v Ljubljani nastopila prvotna pevka skupine Nightwish Tarja Turunen. Koncert je bil sprva napovedan v Hali Tivoli, vendar so koncert premestili v Križanke. Organizator se je za to odločil, ker bo vreme po napovedih še vedno ugodno, Tarja pa je tudi že pred štirimi leti na tem prizorišču nastopila s skupino Nightwish na razprodanem koncertu in ji je poseben ambient Križank zelo všeč. V njeni spremljevalni skupini so Mike Terrana na bobnih (Masterplan, Savage Circus, ex Rage, ex Malmsteen), Christian Kretschmar na klaviaturah (Schiller), Oliver Holzwarth na bas kitari (Blind Guardian, ex Sieges Even), Alex Scholpp na kitari (ex Farmer Boys) in Max Lilja na čelu (Hevein, ex Apocalyptica).

V okviru turneje Final Storm Tour 2009, na kateri predstavlja svoj aktualni album My Winter Storm, bo na ljubljanskem koncertu predstavila pesmi z njega, kakor tudi pesmi, ki jih je pela s skupino Nightwish. Album Final Storm je nastajal v svetlih in toplih krajih (Argentina, Ibiza), ob podpori produkcijske ekipe z znamenitim skladateljem filmske glasbe Hansom Zimmerjem na čelu (Gladiator, Black Hawk Down), prejemnikom številnih prestižnih nagrad, kot so oskar, grammy in zlati globus.

Tarja Turunen se je mnogim vtisnila v spomin kot pevka skupine Nightwish, ki jo je ustanovila leta 1996 s prijateljem Tuomasom Holopainenom, in ki še velja za eno največjih heavy metal skupin na svetu. Že od nekdaj so jo poznali po posebnem vokalu. Leta 2005 je zapustila skupino, saj se je njihovo dojemanje sodelovanja močno razhajalo. Vloga Tarje v skupini Nightwish je bila zelo pomembna, tako njej angelski sopran kot tudi njena pojavnost in energija na odru. V letih glasbene kariere je naredila nekaj podobnega kot Meatloaf, in sicer je povezala je metal glasbo z operno.

Že naslednje leto je posnela božični album Henkäys Ikuisuudesta, nato pa je izdala prvi pravi samostojni album My Winter Storm, s katerim je na Finskem in v Rusiji takoj dosegla zlato naklado. Njen prvi single I Walk Alone, za katerega jo je inspiriral Mozartov Requiem, je požel odlične kritike njenih oboževalcev in kritikov.

Pri novi plošči je sodeloval tudi odlični producent Daniel Presley, sorodnik Elvisa, ki je delal tudi s Faith No More, in kopica vrhunskih glasbenikov: Doug Wimbish na basu (Living Colour, Annie Lennox, Joe Satriani, Jeff Beck, Madonna, Rolling Stones), Earl Harving na bobnih (Seal, Pet Shop Boys, Air), klaviature in programiranje pa je imel v rokah Torsten Stenzel, ki je sodeloval z Nelly Furtado, Mobyjem, Tino Turner, Vanesso Mae in drugimi.