The Young Gods, bogovi industrijskega rocka

V ljubljanskem Kinu Šiška je v četrtek božansko odzvanjal alternativni disco zvok Švicarjev The Young Gods.

Objavljeno
15. februar 2011 07.35
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ljubljana - Švicarski bogovi industrijskega rocka so v Ljubljani novo ploščo Everybody Knows predstavili z dinamičnim koncertom, na katerem so se prepletali šumi avantgarde, ambientalne glasbe, hrup proizvodne hale in ekstatični udarci alter plesne glasbe.

Skupino je v začetku osemdesetih oblikoval Franz Treichler, naveličan konvencionalnega rocka, novega vala in podobnih godb. Kot klasično izobražen kitarist je odložil inštrument in se raje posvetil povsem novi napravi na trgu - samplerju. Ko se je leta 1985 v Švici (ki je tudi domovina drugih avantgardnih pionirjev - dadaistov) oblikovala zasedba The Young Gods, samplerji še niso bili splošno znani. Vseeno so v naslednjem letu kot vir kontroverznosti in fascinacije nad tehnologijo preplavili pop glasbo, saj so omogočili izkoriščanje zgodovine popa in rocka.

Če je večina umetnikov samplerje uporabljala za krajo klasičnih zvokov in ritmov starih glasbenih veteranov, saj mnogi niso povedali nič novega, so jih The Young Gods uporabili za preoblikovanje in iskanje novega navdiha v rocku, kar so dosegli z reciklažo mrtve snovi in s snovanjem novih oblik. Že začetna zasedba je bila precej nenavadna: Franz Treichler (vokal), Cesare Pizzi (sampler) in Frank Bagnoud (bobni). Igrali so novo, modernistično različico rocka, ki je umeten in izviren hkrati. Poleg trdega industrijskega rocka so se na albumu Music For Artificial Clouds lotili ambientalne glasbe. Na njem so predstavili svojo vizijo izmišljenega onstranstva, vendar njihova ambientalna glasba ni pomirjujoče newagevsko dremanje v kopeli, kot tudi ni narava nekaj, čemur bi se pasivno prepustili.

Na novem albumu Everybody Knows so The Young Gods premešali akustično, elektro, staro in avantgardno glasbo. In ravno to različnost glasbenih pejsažev so energično predstavili na četrtkovem koncertu.

The Young Gods so v trenutni postavi - Franz Treichler, pevec, kitast in edini stalni član, Al Comet, klaviaturist, Bernard Trontin, bobni, in Vincent Hänni, elektronika in kitara, pristni arhitekti zvočnih podob, ki so rockovske pesmi transformirali v zvočne pokrajine velikega formata.

The Young Gods: L'amourir