Tim Burton bo prejel zlatega leva za življenjsko delo

Ameriški režiser Tim Burton bo na 64. mednarodnem beneškem filmskem festivalu prejel zlatega leva za življenjsko delo. Beneški festival bo letos potekal med 29. avgustom in 8. septembrom.

Objavljeno
23. marec 2007 15.48
Tim Burton bo prejel zlatega leva za življenjsko delo
Benetke - Ameriški režiser Tim Burton bo na 64. mednarodnem beneškem filmskem festivalu prejel zlatega leva za življenjsko delo, so v sredo sporočili organizatorji. Režiserja so razglasili za "enega od pogumnejših, vizionarskih in bolj inovativnih ameriških filmskih ustvarjalcev". Beneški festival bo letos potekal med 29. avgustom in 8. septembrom, Burtonu pa bodo nagrado podelili 5. septembra v okviru posebne manifestacije z naslovom "Tim Burton Day", ki bo zajemala serijo za zdaj še neznanih dogodkov.

Predlog, da bi častno nagrado podelili Burtonu, je dal direktor festivala Marco Mueller, predlog za odlikovanje pa je potrdil upravni svet festivala pod vodstvom Davideja Croffa. V 23-letni karieri je Burton posnel 12 dolgometražnih filmov in z njimi pokazal svojo vsestranskost, ne da bi pri tem žrtvoval tematsko in stilsko enotnost svojih del.

Burtonovi filmi prehajajo od čarovnije k melanholiji, njegove fantastične pokrajine pa predstavljajo preplet gotske groze in ekscentrične komedije, je zapisano na spletni strani Beneškega bienala, ki krovno skrbi tudi za filmski festival. Burton je sicer beneški filmski festival izbral za predstavitev dveh animiranih uspešnic Božična pustolovščina (1994) in Mrtva nevesta (2005).

Zlatega leva za življenjsko delo so lani podelili prav tako Američanu, Davidu Lynchu.