Tribute skupine: originalne kopije, kopije originalov?

12. februarja bo v ljubljanski Cvetličani ob 21. uri nastopila skupina Letz Zep, naslednjo soboto pa skupina Dirty DC. Prva preigrava uspešnice skupine Led Zeppelin, druga pa AC/DC.

Objavljeno
11. februar 2011 20.58
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ljubljana - Angleški izraz 'tribute to' bi lahko poslovenili v 'posvečeno', kar pomeni, da nekateri glasbeniki izrazijo spoštovanje do določenega glasbenika tako, da igrajo njegovo glasbo - kar ni nujno vedno uspešno.

V osemdesetih, ko je bila glasba še redna in težko dostopna dobrina, so naše trgovine množično uvažale kasete, na katerih je z velikimi črkami pisalo Bob Marley, The Rolling Stones, The Beatles, z malimi in skoraj neopazno pa 'tribute to'. To so bile poceni kasete s poceni glasbeniki, ki so naredili cenene različice njihove glasbe, kar je bila žalitev za vse.

Z napredkom tehnologije so se pojavile različne kompilacije največjih uspešnic različnih zvezdnikov svetovnega formata na cedejih, kjer so 'tribute to' odigrali kompetentni studijski glasbeniki.

Medtem je v glasbenem poslu mrgolelo kopirantov, namernih in nenamernih. Največ jih je imel Elvis Presley - njegovih reinkarnacij je toliko, da ni nenavadno, da vlada prepičanje, da je Elvis še živ, saj so ga v soboto videli v New Yorku, v nedeljo v Johannesburgu, v ponedeljek v Tokiu, v torek v Kopru ...

Mnogi svojo glasbeno kariero dejansko usmerijo v to, da postanejo tribute skupina, in se prelevijo v Beatle, Sex Pistolse, U2, Led Zeppeline ali AC/DC. So pa seveda še vmesne stopnje, ko na primer v kakšni zasedbi skoraj ni več izvirnega ali vsaj odločilnega člana. Tako lahko presenečeni ugotovite, da vaša najljubša skupina iz šestdesetih ali sedemdesetih še vedno koncertira, čeprav ste bili prepričani, da je že dolgo ni več. In ko pridete na koncert, kar se je meni zgodilo na koncertu skupine Uriah Heep, začudeno opazujete, kaj je to.

Še ena vmesna zadeva je, ko skupino zapusti odločilen član, kot se je to zgodilo skupini Talking Heads z odhodom Davida Byrna. Preimenovali so se v The Heads in izdali album, na katerem so vokale odpeli sami znameniti pevci. Vendar je ostalo le pri tem. Nekaj podobnega sta naredila bobnar in basist skupine Azra s projektom Pozdrav Azri, kjer so različni hrvaški pevci odpeli pesmi Johnnyja B. Štulića. Bobnar zasedbe The Ramones Marky Ramone pa je naredil skupino Marky Ramone's Blitzkrieg, ki preigrava pesmi skupine The Ramones v čast in slavo pokojnim članom basistu Dee Deeju, kitaristu Johnnyju in pevcu Joeyju.

Kolikšna je vrednost glasbenih skupin, ki ne preigravajo le pesmi neke skupine, temveč se tako tudi oblačijo, oponašajo kretnje in skušajo biti kloni svojih vzornikov, seveda presodijo obiskovalci. Sam imam pomisleke, ko se glasbeniki odločijo za kaj takega. Če pa to vzamemo kot glasbeno gledališče, je morda nekoliko bolj sprejemljivo.

Tako bodo lahko ljubitelji glasbe britanskih rockovskih velikanov Led Zeppelin v soboto v Cvetličarni preverili, ali je Robert Plant resno mislil, ko je dejal: »Šel sem na koncert in tam videl sebe!« Nad njimi so navdušeni tudi Jimmy Page, Ozzy Osbourne in Steve Winwood, v reviji Kerrang! so celo zapisali: »Boljši od ponovne združitve Led Zeppelin.«

Zasedba v živo igra njihove uspešnice, od rokerskih Black Dog in Rock and Roll, prek akustičnih folk pesmi Gallows Pole in Babe I'm Going To Leave You, do kompleksnih melodij, kot sta Kashmir in že vzorčna superrockovska balada Stairway To Heaven. Skupina Letz Zep prihaja iz Anglije, povabili so jih tudi na uradno predstavitev kompilacije Mothership skupine Led Zeppelin v klub v londonskem Sohu.

Skupina je nastopala v klubih in na festivalih v Španiji, Grčiji, Italiji, Franciji, na Nizozemskem, v Belgiji, Veliki Britaniji, na Madžarskem, v Rusiji, na Irskem, v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Braziliji. V Sloveniji bo tokrat nastopila prvič.

V soboto, 19. februarja, bodo ob 21. uri oder ljubljanske Cvetličarne zasedli Dirty DC, vzorčna tribute to AC/DC skupina. Avstralska skupina škotskega porekla AC/DC je s trdim rockom, všečnimi rifi in rock'n'rollovsko ikonografijo, predvsem pa z nepopustljivostjo in vztrajanjem pri svoji viziji rocka, v zgodovini svetovne popularne glasbe dobila posebno in prepoznavno mesto. Kako bodo temu kos Dirty DC, bo mogoče preveriti v živo.

Dirty DC: Highway to hell

Letz Zep