Trikrat Michael Winslow

Ameriški stand up komik Michael Winslow, znan tudi po nadimku »10.000 zvokov«, bo v ponedeljek, 5. oktobra, torek, 6. oktobra, in sredo, 7. oktobra, ob 20. uri nastopil v Unionski dvorani v Ljubljani. Najbolj je znan predvsem po svoji vlogi v seriji filmov Policijska akademija.

Objavljeno
05. oktober 2009 17.24
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Michael Winslow -10.000 zvokov«, bo imel tri večere v Unionski dvorani v Ljubljani. Najbolj je znan predvsem po svoji vlogi v seriji filmov Policijska akademija (temnopolti policist, ki oponaša številne glasove), katere zadnje nadaljevanje so posneli v začetku letošnjega leta.

Predstava v Unionski dvorani se bo začela ob 20. uri, ko bosta na oder prišla Jure Godler in Tilen Artač, ki delujeta pod imenom GodArt. Predstavila bosta svojo novo predstavo Profesorja, ki sta jo v angleškem jeziku pripravila tudi za tujino. Po premoru pa bo za dobro uro zabave skrbel Michael Winslow. Kot mojster »vokalne gimnastike« lahko imitira več kot tisoč zvokov, uporablja pa samo svoj glas. Lahko poustvarja Hendrixovo igranje kitare ali hrumenje letala. Za konec bodo vsi nastopajoči odigrali skeč ali dva skupaj. V obeh primerih bo prisotna tudi projekcija in zvočna kulisa, ki jo bosta mojstra GodArt okrepila z živo glasbo.

Ker gre pa poseben dogodek, na katerem boste lahko poleg stand up komedije doživeli tudi magijo, glasbo organizator prosi gledalce, da so točni, saj po 20. uri ravno zaradi čarodejstva vstop več ne bo mogoč.

Lajež psov, šumeči copati, hrup letal, skeleči zvoki praskajočih nohtov po šolski tabli, radijsko oddajanje, jok kitar, mobilno zvonjenje in še in še. Vsi zvoki, ki si jih lahko zamislite. In vedno se nam je porajalo vprašanje – je to res možno doseči s človeškim glasom? Michaelu Winslowu to odlično uspeva v skrbno izvedenih skečih!

Dvainpetdseletni ameriški igralec in komik je svoje otroštvo preživel v ameriški vojaški bazi Fairchild, najmlajši od šestih sinov. Njegova mama se pogosto spominja, kako je že kot otrok posnemal zvoke iz okolice kot na primer motorje in zvoke vojaških letal.

Zaradi odraščanja v vojaško obarvanem okolju, je Michael težko našel prijatelje, zato si je ustvaril namišljene prijatelje ter domače ljubljenčke, samo da si je krajšal z njimi čas.

Po končani srednji šoli in fakulteti, je dobil svojo prvo priložnost profesionalnega nastopa v ameriški zvezdni državi Kolorado, v klubu Tulgali's, kjer so nastopali svetovno znani glasbeniki kot so Jimi Hendrix, The Doors, Tommy Bolin in mnogi drugi. Tudi sam je tam upodobil neverjetno imitacijo virtuoznega igranja Jimi Hendrixa in s tem požel več kot pričakovani aplavz. Že takrat se je zavedel svojega poslanstva, vedel je, da si želi postati zabavljač.

Njegovo prvo televizijski pojavljanje je bilo v oddaji The Gong Show, ki jo je takrat vodil zloglasni Chuck Barris. Svoj veliki prodor je doživel leta 1984, ko sta ga opazila režiserja Hugh Wilson in Paul Manslanky v predstavi Cout Basie & his Orchestra. Oba filmarja sta bila tako prevzeta nad Michaelovim nastopom, da sta mu takoj ponudila vlogo v vseh sedmih nepozabnih delih komedije Policijska akademija. Tako film, kot Michael, sta v trenutku doživela mednarodni uspeh in takoj je pridobil status zvezdnika. Kmalu zate je igral tudi v filmu znamenitega Mela Brooksa Spaceballs. Ta celovečerec mu je pomagal pridobiti naziv enkratnega komedijanta. Svoj glas je posodil tudi za velike filmske uspešnice kot so Gremlini, Nazaj v prihodnost in Terminator.

V današnjem času je Michaela moč slišati v priljubljenih televizijskih nadaljevankah Robo Chicken in Family Guy in nemogoče ga je zgrešiti v Geico reklamah.

V svoji skoraj tridesetletni karieri je nastopil v več kot triindvajsetih filmih in navduševal občinstva po vsem svetu. Od julija letos je zopet na evropski turneji, ki se je pričela v Nemčiji, zaključila se bo pa ravno na odru Unionske dvorane.