Udari me nežno, udari me grobo

Žalcu te dni – v organizaciji Slovenskega tolkalnega projekta – poteka Bum fest Žalec 2007, prvi mednarodni festival tolkalnih skupin v Sloveniji.

Objavljeno
13. januar 2007 10.04
Tolkalna skupina SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (krajše SToP) deluje od leta 1999
Žalec - V Žalcu te dni – v organizaciji Slovenskega tolkalnega projekta – poteka Bum fest Žalec 2007, prvi mednarodni festival tolkalnih skupin v Sloveniji. Koncerti v Domu II. slovenskega tabora bodo do ponedeljka. Včeraj je nastopila skupina Slovenski tolkalni projekt, ki je nastala leta 1999, sestavljajo jo akademsko izobraženi tolkalci, ki z različnimi glasbili in pripomočki ustvarjajo glasbo. Poleg klasičnih tolkal namreč uporabljajo tudi kuhalnice, posode, pribor, igrače, avtomobilske zavore in platišča, cevi, loparje za namizni tenis, žoge, žeblje, kladiva, sode, piščalke, raglje in drugo. Imeli so kar nekaj gostovanj na tujem, na katerih so sklenili številna poznanstva in prijateljstva. Festival tolkalnih skupin je pravzaprav posledica mreže, ki so jo spletali na gostovanjih, saj so prepričani, da gre za glasbeno ustvarjanje, ki lahko privabi široko občinstvo. V zasedbi festivalskih pobudnikov tolčejo Matevž Bajde, Damir Korošec, Barbara Kresnik, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše. Jutri bo nastopil Perkumania Ensemble, ki prihaja iz poklicnega mestnega konzervatorija iz Ribarroje del Turie v Valenciji. Iz Zagreba prihaja zasedba biNg bang, ki bo nastopila v ponedeljek, 15. januarja. Skupina je nastala leta 1999 na pobudo prof. Igorja Lešnika na enem od poletnih festivalov v Grožnjanu. Člani biNg banga so najboljši študenti tolkal na Hrvaškem in udeleženci raznih tolkalnih tekmovanj. Poleg standardnega programa izvajajo tudi dela hrvaških skladateljev.

Dejan Tamše, eden od pobudnikov žalskega festivala in član skupine SToP (Slovenski tolkalni projekt), nam je povedal, da je sprva finančno pomagala občina, pozneje pa še pokrovitelji, nekaj denarja pričakujejo tudi od prodanih vstopnic. Celoten proračun festivala znaša tri milijone starih tolarjev, občina Žalec je prispevala 600 tisoč tolarjev, še 400 tisoč tolarjev imajo obljubljenih iz letošnjega občinskega proračuna. »Odziv gledalcev na prve koncerte je zadovoljiv, saj je dvorana skoraj v celoti polna,« je še dodal Dejan Tamše.

Iz sobotnega tiskanega Dela.