Ukradeni Picassovi sliki bo težko prodati

V Parizu so ukradli Pisassovi sliki Maya s punčko, portret umetnikove hčere, in portret Jacqueline, Picasove druge in obenem zadnje žene. Dela Picassa dosegajo na mednarodnem trgu umetnin najvišje cene.

Objavljeno
01. marec 2007 16.38
Ukradena slika "Maya a la poupee" (Maya s punčko), portret umetnikove hčere
Pariz - Policijski viri so sporočili, da sta bili V Parizu v noči s ponedeljka na torek ukradeni sliki Pabla Picassa (1881-1973) iz domovanja ene od slikarjevih vnukinj. Vrednost ukradenih umetnin ocenjujejo na skupno 50 milijonov evrov. Ukradeni sta bili sliki "Maya a la poupee" (Maya s punčko) v velikosti 60X40 cm, portret umetnikove hčere, in portret Jacqueline (170X150 cm), Picasove druge in obenem zadnje žene.

Na kraju dogodka niso odkrili nobenih znakov nasilnega vloma, so pojasnili policisti. Preiskavo so zaupali skupini za zatiranje banditizma (BRB) pri pariški pravosodni policiji.

Ukradeni Picassovi sliki bi bilo "težko prodati"

Ukradeni sliki bi bilo po navedbah francoskih preiskovalnih organov "zelo težko prodati". Namestnik vodje zveznega urada, pristojnega za boj proti krajam umetnin, OCBC (Office central de lutte contre le trafic des biens culturels), Bernard Darties je povedal, da so neposredno po ugotovljeni kraji posnetke ukradenih umetnin posredovali francoskemu in ostalim članicam Interpola.

"S krajo je seznanjen tudi trg z umetninami, trgovci z umetniškimi predmeti in umetniške galerije," je poudaril Darties. Slike tako zelo znanih umetnikov je nasploh "težko prodati", na zakonitem trgu pa sploh ne, saj "nihče ne kupuje več milijonov evrov vredne slike brez certifikata". Na črnem trgu bi tat lahko iztržil kvečjemu kakšno desetino ocenjene vrednosti slike. Darties ne izključuje možnosti, da je bila tatvina opravljena za neznanega naročnika, kar se pri teh stvareh običajno dogaja. Vendar pa domneva, da je 80 odstotkov verjetnosti, da gre za "priložnostne tatove", ki iščejo "dobre priložnosti", a se ne zavedajo, da je nakradene umetnine takorekoč nemogoče prodati. Zaradi tega so tudi doslej večkrat našli posamezne ukradene Picassove slike. Upati je le treba, da tatovi slik ne bodo poškodovali.

Dela Picassa na seznamu desetih najdražjih slik na svetu

Dela Picassa, enega največjih slikarjev XX. stoletja, na mednarodnem trgu umetnin dosegajo najvišje cene. Na seznamu desetih najdražjih slik na svetu je Picasso zastopan kar s tremi - na drugem, tretjem in devetem mestu. Njegova najdražja slika je Deček s pipo, ocenjen na 107 milijon evrov.

Picasso je ustvarjal kot obseden. Od njegove ogromne produkcije je v umetniški zapuščini, ki jo je enaindevetdeset letni slikar po smrti zapisal francoskemu Mouginsu, ostalo skoraj 1900 slik, 3200 keramik, 7000 risb, 1200 skulptur in 30.000 grafik. Za vrhunec Picassove izpovednosti se šteje mojstrovina Guernica, ki jo je ustvaril za Svetovno razstavo leta 1937 v Parizu.