Umetnost bivanja brez obtoževanj in opravičevanj

V SNG Nova Gorica in Teatru Verdi mednarodna koprodukcija, ki razgrinja dobo in iskanje poti velikega arhitekta in urbanista Maksa Fabianija.

Objavljeno
26. november 2015 11.35
jsu/Maks Fabiani vrtovi

»Človek ne more obstajati sam,« je zapisano nekje na straneh filozofsko obarvane knjige Akma - duša sveta; pozorni bralec z njeno pomočjo laže razume življenjske odločitve Maksa Fabianija, pa tudi njegovo arhitekturno in urbanistično delo. Citati iz njegovih del, še zlasti omenjenega, so podlaga mednarodne koprodukcije, ki jo bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili na velikem odru SNG Nova Gorica.

»Predstava ni dramska. Gre za prikaz Fabianijevega življenja, ki pa ni dokumentaren, temveč pokaže stoletje razmišljanja nekega človeka, ki je deloval na različnih področjih in se udeleževal različnih dejavnosti. Nenavadno je, kako se je Fabiani filozofsko udejanjal in pisal celo filozofske knjige o tem, kako živeti. Zato sem dala predstavi naslov Umetnost bivanja. Po drugi strani pa je bil Fabiani zgolj človek, ki je iskal svoje poti. Zelo je želel pomagati s svojim delom, torej urbanizmom in arhitekturo, v izjemno težkih časih: v porušeni Ljubljani, porušeni Gorici in porušenim vasem po prvi svetovni vojni. Te poti je iskal tudi na načine, ki jih danes mogoče obsojamo,« pravi režiserka predstave Neda Rusjan Bric in ob tem namiguje na Fabianijev vstop v fašistično stranko.

Razgrinjajo njegovo dobo

»Temu se nismo izognili. V predstavi pa ne opravičujemo in ne obtožujemo, temveč razgrinjamo njegovo življenje, ki je imelo ogromno vzponov in padcev. A ga je odlikovalo prav prizadevanje delati v dobro Gorice. Fabiani bi namreč zlahka ostal na Dunaju, kjer bi lahko poučeval na univerzi, a je njegovo pozornost zahtevala popolnoma uničena Gorica,« poudarja režiserka predstave, v kateri se govorita dva jezika, slovenski in italijanski.
Nastala je namreč v sodelovanju občin Nove Gorice in Gorice z umetniki z obeh strani meje, saj v njej nastopajo Adriano Giraldi, Peter Harl, Jože Hrovat, Mira Lampe Vujičić, Daniele Molino in Marjuta Slamič, zapele pa bodo Jessica Interdonato, Tatjana Mihelj in Sara Simondi.

Predstava Umetnost bivanja sledi Fabianijevi življenjski poti in obenem utrjuje vez med današnjima Goricama, v katerih se od nekdaj prepletata oba jezika in obe kulturi. Predstava se 17. decembra seli še v Teater Verdi v sosednjo Gorico, že pred nocojšnjo premiero pa bodo občinstvu v foyerju SNG Nova Gorica predstavili spremljajoči razstavni projekt Fabiani Fashion avtorice Tanje Devetak: oblikovalske oblačilne podobe, ki odsevajo inspirativne vplive posameznih izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija v Ljubljani. Razstava, ki sta jo podprli ljubljanska in novogoriška občina, bo na ogled do 9. decembra.

Bogat sklepni del Fabianijevega leta

Čeprav se letošnje Fabianijevo leto, ki zaznamuje 150-letnico rojstva pomembnega arhitekta in urbanista, počasi izteka, pa na Goriškem pripravljajo še bogat sklepni del. Po besedah Mirke Križnič, višje svetovalke za odnose z javnostmi novogoriške občine, so letos Fabianiju v čast že izpeljali štirinajst različnih dogodkov, do konca leta pa pripravljajo še veliko razstavo Fabianijevega dela na Goriškem po prvi svetovni vojni, ki jo bodo odprli v začetku decembra na novem razstavem prostoru med SNG Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka, prav tako napovedujejo izid dvojezične zbirke Fabianijeva Goriška.

Aleksandra Torbica, predsednica Društva primorskih arhitektov, o novem razstavnem prizorišču pravi, da bodo na njem največ pozornosti namenili prikazu regulacije po prvi svetovni vojni razrušenih krajev na območju tedanje Goriške Gradiščanske. »Tematiko bomo prikazali skozi fotografije, posnetke in drugo gradivo, tako da bo posameznik lahko prepoznal ta prostor nekoč in danes. Razstava bo odprta celo prihodnje leto, ker gre za prikaz Fabianijevega dela v regiji,« poudarja.

Fabianiju tudi kip v Gorici

Vrsto prireditev ob zaključku Fabianijevega leta prirejajo tudi v sosednji Gorici. Kot pravi Sara Boškin iz Slovenske kulturno gospodarske zveze, bo razstava, ki jo o arhitektu pripravljajo v Trgovskem domu, dopolnjevala tisto, ki jo bodo odprli v Novi Gorici. »Kot medij za predstavitev arhitekture Maksa Fabianija smo si izbrali okna Trgovskega doma, ki bodo komunicirala z mimoidočimi na ulicami. Tako bodo ljudje na fotografijah lahko spoznavali stavbe, ki jih je Fabiani zasnoval v Gorici in njeni okolici. Te zelo verjetno poznajo prav vsi, a ne vedo, da so Fabianijeve. Predstavili pa bomo tudi brošuro, neke vrste turistični vodnik, ki bo obiskovalce popeljal po mestu, vključno s predstavitvami, opisi in slikami vseh stavb, ki jih je Fabiani tu zasnoval«.

V goriškem ljudskem vrtu bodo 17. decembra, torej na dan premiere Umetnosti bivanja v Teatru Verdi, Fabianiju odkrili še doprsni kip. Oblikovali so ga prav dijaki umetnostnega liceja Maks Fabiani iz Gorice, ki nosi ime po človeku, ki je nekoč izjavil: »Sem Slovenec, Italijan, German. Individiualnost različnih ras je gonilna sila za vsakršen napredek«.