Umrl animator Joseph Barbera

V Los Angelesu je na svojem domu umrl pionir ameriške animacije Joseph Barbera, ki se ga bomo spominjali po risankah Tom in Jerry, Kremenčkovi in drugih. Star je bil 95 let.

Objavljeno
19. december 2006 13.20
Animator Joseph Barbera
Los Angeles - Umrl je pionir ameriške animacije Joseph Barbera . Spominjali se ga bomo po risankah Tom in Jerry, Kremenčkovi in drugih. Barbera je umrl na svojem domu v Los Angelesu, star 95 let. Barbera je bil Newyorčan, od 30-ih let naprej pa je delal v Hollywoodu. V Studiu Metro-Goldwyn-Meyer (MGM) je naletel na Williama Hanno, s katerim je ustanovil studie Hanna-Barbera.

Ustvarjalca in producenta sta oživila junake številnih risank, med njimi "The Jetsons", "Scooby Doo" in "Yogi Bear". Hanna je umrl leta 2001. Studio Hanna-Barbera je v 60 letih obstoja sproduciral kakšnih 300 animiranih filmov. Preganjanje mačka Toma in miši Jerry, ki sta si ga Hanna in Barbera izmislila leta 1940, je dvojici prinesel več oskarjev. S televizijskimi risankami pa sta si prislužila več nagrad emmy. Umetnika sta z zvezdo ovekovečena tudi na hollywoodskem Pločniku slavnih (Walk of Fame).